Estàs a: > > Homenatge per a clausurar l’exposició sobre la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia

Homenatge per a clausurar l’exposició sobre la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia

Els germans José i Jesús Martínez Guerricabeitia.

Els germans José i Jesús Martínez Guerricabeitia.

La Fundació General i la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu van organitzar un acte de clausura-homenatge de l’exposició ‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’, que va tindre lloc al Monestir de Sant Miquel dels Reis el passat 23 de maig.

Participaren en l’acte el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. A més, va intervindre el professor José Luis Villacañas, comissari de l’exposició junt amb Miguel Corella, José Martín i Francisco Sebastián, i director del catàleg que acompanya la mostra. Finalment, es realitzà una visita a l’exposició, guiada pels mateixos comissaris.

‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’ va ser una coproducció de la Fundació General de la Universitat de València i la Generalitat Valenciana que volia divulgar la tasca cultural i de resistència que van dur a terme els germans Martínez Guerricabeitia als totalitarismes del segle XX.

L’exposició mostrava més de 200 peces entre publicacions, cartells, quadres i fins i tot els expedients penals dels germans, José i Jesús, que van denunciar la vulneració dels drets humans i van despertar la consciència social en un país i en un món tenallats pels extrems ideològics. Sempre van anar a contracorrent de les idees dominants en cada moment i van preservar una mirada crítica basada en fortes aspiracions utòpiques.

‘Fidelitats a contracorrent’ revisava la biografia dels Martínez Guerricabeitia des de la seua infància, incidint en la influència cultural i moral que va exercir son pare, un autodidacta, a la biblioteca particular del qual no faltaven els tractats de Marx i de Pedro Kropotkin. Així, s’hi exposà una àmplia col·lecció de llibres i quaderns de l’editorial Ruedo Ibérico, fundada per José en 1961 a París, els continguts contraris al franquisme de la qual arribaven a Espanya de manera clandestina.

Altres materials que s’hi podien veure eren els arxius personals i la correspondència que van mantindre José i Jesús amb intel·lectuals del seu moment. A més, es projectà un audiovisual amb les vinyetes i caricatures que es van publicar en les pàgines de Ruedo Ibérico amb les signatures de dibuixants com Vasco, Gess, Cattolica i César.

Més informació

Data d'actualització: 21 de Juny de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar