Estàs a: > > El Centre de Documentació Europea i la revista ‘Bostezo’ organitzen les jornades ‘Europa Gitana’

El Centre de Documentació Europea i la revista ‘Bostezo’ organitzen les jornades ‘Europa Gitana’

Cartell de les Jornades Europa Gitana

Cartell de les Jornades Europa Gitana

Del 26 al 28 de setembre han tingut lloc al Centre Cultural La Nau les jornades Europa Gitana, organitzades per la revista ‘Bostezo’ i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. L’objectiu de les jornades ha estat narrar Europa a través de la cultura de creadors gitanos. Una mirada al continent europeu des d’una perspectiva romaní.

Per a aquesta ocasió, els organitzadors han preferit focalitzar el debat cap a pràctiques culturals que no solen tindre tanta visibilitat, com el cinema, l’art o la literatura.

Ponències, projeccions i col·loquis han completat la programació, que ha comptat amb la presència de la filòloga romaní i antropòloga Delia Grigore, professora de la Universitat de Bucarest; Joaquín López Bustamante, director de la revista ‘Cuadernos Gitanos’ i comissari de l’exposició ‘Vides Gitanes, Lungo Drom’; el periodista Joan Manuel Oleaque, que analitzarà el tractament de l’ètnia gitana en els mitjans; José Ángel Garrido, autor del llibre ‘Minorías en el cinema, la etnia gitana en la pantalla’, i Inés Plasencia, especialista en estudis postcolonials, que va oferir una visió panoràmica i contemporània del treball dels artistes europeus d’ètnia gitana.

Les jornades s´han completat amb dues activitats paral·leles. Aquest dijous, 26 de setembre, amb la projecció a Ca Revolta de la pel·lícula ‘Latcho Drom’ de Tony Gatlif, i el 28 de setembre amb el col·loqui ‘Mirades gitanes des dels blocs’. Un encreuament d’experiències entre les 3000 Viviendas (Sevilla) i El Clot (el Cabanyal, València), que va estar moderat per l’arquitecte David Estal i va tindre lloc al bloc Portuaris del Cabanyal. Prèviament es projectà la pel·lícula ‘Polígon Sud’, de Dominique Abel.

Les jornades s’insereixen en el programa Parlem d’Europa, de la Secretaria d’Estat per a la Unió Europea (SEUE), i han comptat amb la col·laboració de la Universitat de València, l’Institut de Cultura Gitana, Ca Revolta, EKA i Artefagia.

En NAU XXI, l’equip de reflexió (think tank) de la Universitat (http://nauxxi.uv.es), es recull documentació i informes sobre aquesta temàtica.

Programa de les jornades

Data d'actualització: 30 de Setembre de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar