Estàs a: > > La Universitat acull un congrés internacional sobre la importància de preservar el patrimoni artístic

La Universitat acull un congrés internacional sobre la importància de preservar el patrimoni artístic

Imatge del cartell del congrés sobre patrimoni

Imatge del cartell del congrés sobre patrimoni

La Facultat de Geografia i Història ha acollit, del 12 al 14 de novembre, el congrés internacional ‘Universitat i llegat artístic. Tècniques artístiques i formes d’intervenció sobre el patrimoni cultural: la Història de l’Art com a reflexió i compromís´, organitzat per l’Àrea de Conservació de Patrimoni Cultural.

Aquest congrés internacional ha donat a conéixer els treballs realitzats per professionals de gran prestigi, amb la presentació d’algunes intervencions exemplars sobre el patrimoni cultural. S’ha incidit sobre la importància decisiva de tindre en compte els revestiments i acabats, que al capdavall constitueixen la “pell” dels edificis dels béns culturals. És a dir, l’aspecte amb què es relacionen amb les persones el seu context, la seua biografia, la seua veritat i l’espill de la seua “ànima”.

Les jornades han comptat amb la presència de destacats especialistes com l’arquitecte i professor Francesco Doglioni (Feltham 1950), expert en arqueologia mural, que ha investigat sobre les intervencions estratigràfiques en l’arquitectura, fet que permet escometre intervencions a Venècia respectuoses segons les necessitats de l’edifici, o el professor Pierrefrancesco Palazzotto (Palerm, 1969), que ha dut a terme decisives investigacions sobre els agents socials en la recuperació dels centres històrics.

Al llarg d’aquests dies també es reflexionà sobre moltes de les intervencions realitzades en el nostre entorn. En aquest sentit, l’arquitecte Amando Llopis (VTiM arqtes) va oferir una conferència sobre la controvertida rehabilitació de la plaça Redona de València, i els professors de la Universitat Politècnica de València Fernando Vegas i Camilla Mileto presentaren l’estudi ‘Gramàtica del centre històric de València’. Aquestes són només algunes de les ponències, que es recolliran posteriorment en un llibre que serà editat pel professor Daniel Benito Goerlich, de la Universitat de València, amb el títol ‘La pell dels edificis’, dins de la sèrie Quaderns de la revista Ars Longa del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.

Així mateix, aquest congrés ha tingut una part eminentment pràctica, amb tallers on prestigiosos especialistes en sofisticades tècniques tradicionals, com els daurats, les policromies i els estucs de calç i de guix lamel·lar, han ensenyat als assistents mostrant-los directament com es realitzen aquests procediments que han servit per a decorar edificis i objectes des de l’antiguitat.

És important conéixer les tècniques artístiques tradicionals que han servit durant segles per a recobrir, protegir, embellir i mantindre en el temps el que s’ha construït o fabricat. Només coneixent a fons aquestes tècniques, i les diferents capes que les componen, es pot trobar la forma correcta d’intervindre sobre els béns culturals.

Finalment, el marc del congrés també ha convidat a reflexionar sobre la posició, la responsabilitat i les funcions de tots aquells especialistes en les disciplines que resulten rellevants a l’hora d’estudiar, catalogar, valorar, intervindre, conservar i difondre els béns culturals, i concretament sobre els estudis d’història de l’art i la seua renovació. S´ha incidit en el paper fonamental que aquests exerceixen, i han d’exercir, per a la valorització dels béns patrimonials, i en la transferència de coneixements que han de revertir en benefici dels ciutadans.

+Info i Programa: http://www.uv.es/patrimonio/congreso

Documents adjunts:
Data d'actualització: 15 de Novembre de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar