Estàs a: > > Cicle de conferències sobre la cooperació vista des d’Amèrica Llatina

Cicle de conferències sobre la cooperació vista des d’Amèrica Llatina

Ximo García Roca

Ximo García Roca

L’Aula Magna de La Nau va acollir el dimarts, 22 d’octubre, la inauguració del cicle ‘La cooperació vista des d’Amèrica Llatina’, dins del marc d’activitats de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València. La ponència d´obertura va anar a càrrec de Ximo García Roca.

El cicle de conferències -amb entrada lliure fins a completar l´aforament- està organitzat pel Màster en Psicologia de l’Educació i Desenvolupament Humà en Contextos Multiculturals i es produeix sota l’auspici de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament. Es tracta d’un dels projectes seleccionats en la convocatòria 2013 per a la realització d’activitats de formació i sensibilització, promoguda pel Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València.

Segons assenyala la directora del Màster i coordinadora del cicle, Adelina Gimeno, es pretén “sensibilitzar la comunitat universitària i la ciutadania en general de la importància de desenvolupar programes de cooperació escoltant els països receptors, no sols per a incrementar la seua eficàcia, sinó sobretot per a fomentar relacions respectuoses i igualitàries entre les persones”.

Al seu juí, el cicle sobre cooperació i Amèrica Llatina té un interés “especial” en aquests moments, perquè “la crisi econòmica és una prova de què el model econòmic neoliberal està incrementant la desigualtat tant entre països del Nord i del Sud com entre rics i pobres de tots els països, també del Nord”. “Ens trobem davant una oportunitat per a generar canvis que ens porten a un repartiment més equitatiu dels recursos econòmics i a l’assoliment universal dels drets humans, ara tan amenaçats”, afegeix.

Ximo García Roca
El doctor Ximo García Roca (Barxeta – València, 1943) va obrir, amb la conferència ´La cooperació al desenvolupament en temps de naufragi col·lectiu´, el cicle que es perllongarà fins al pròxim mes de febrer. La seua intervenció, que tractà sobre la cooperació al desenvolupament en un context de crisi econòmica mundial, va ser presentada pel president executiu del Patronat Sud-Nord i director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre Desenvolupament, Guillermo Palao.

Ximo García Roca és doctor en Sociologia, professor de la Universitat de València, professor convidat d’Universitats Centreamericanes (UES, UCA) i doctor honoris causa per la Universidad Bolivariana de Xile.

El treball de García Roca està àmpliament reconegut en el camp de la solidaritat, el voluntariat, el Tercer Sector, els moviments socials, la immigració i la cooperació internacional al desenvolupament. Ha promogut associacions de voluntariat en l’àmbit de la infància i de la joventut, de la família i de la cooperació internacional. També ha dirigit diversos màsters i estudis per a la integració especialitzats en l’àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà, i la seua obra es troba en nombroses publicacions de prestigi.

República Dominicana
El cicle continuarà el pròxim novembre. Dinorah Altagracia García impartirà la conferència ‘La cooperació i els cooperants vistos des de la República Dominicana: saber oferir i saber rebre’, que tindrà lloc en tres ocasions a diferents espais de la Universitat de València.

Dinorah Altagracia García ha treballat durant vint anys en la gestió de projectes, en institucions educatives i en organitzacions no governamentals nacionals i internacionals. A més, exerceix la docència en l’àmbit de l’Educació Superior i l’Educació Mitjana. També es dedica a la formació docent i d’equips directius, així com a l’assessorament d’organitzacions per al desenvolupament.

Ha sigut membre de la Comissió Assessora de la Proposta Socioeducativa a Amèrica Llatina i dels equips coordinadors de diferents seminaris sobre socioeducació, així com del consell consultiu del Projecte Iniciativa Democràtica, a més de consultora de la UNESCO en l’any 2003.

Des del Perú
L’últim bloc de conferències, titulat ‘La cooperació i els cooperants vistos des de Perú: saber oferir i saber rebre’, serà desenvolupat a la Universitat per Susana Córdova, al llarg de tres dies en febrer de 2014. Susana Córdova és educadora i gestora d’institucions públiques i privades de Lima, Perú, i experta en projectes de desenvolupament social i cooperació internacional. Ha exercit la docència en escoles públiques d’educació bàsica, i formació inicial i contínua a docents en institucions d’educació superior. Compta amb més de vint anys d’experiència en la gestió i conducció d’organitzacions no governamentals de desenvolupament i associacions que realitzaren projectes amb organismes de cooperació internacional.

Té experiència en la gestió d’organismes públics i ha desenvolupat càrrecs al Ministeri d’Educació relacionats amb la dona i el desenvolupament humà. A més, és especialista parlamentària de la Comissió d’Educació, Ciència i Tecnologia del Congrés de la República del Perú.

Llicenciada en Educació, en la especialitat d’Història i Geografia, per la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, és candidata a doctora per la Universitat de València en Psicologia de l’Educació i del Desenvolupament Humà, amb Diploma d’Estudis Avançats i Suficiència Investigadora en Psicologia Evolutiva i de l’Educació.

 

Data d'actualització: 4 de Desembre de 2013

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar