Estàs a: > > «Les empremtes del caminant» mostra l’obra de Pablo Serrano en el centenari del seu naixement

«Les empremtes del caminant» mostra l’obra de Pablo Serrano en el centenari del seu naixement

Objetos para quemar.Pablo Serrano

Objetos para quemar.Pablo Serrano

La mostra estarà oberta del 21 de juliol al 20 de setembre
47 escultures -5 de gran format-, 19 dibuixos i 5 quans, 2 projeccions audiovisuals i plafons amb la biografia de l'artista són les peces que componen l'exposició «Pablo Serrano. Les empremtes del caminant», amb la qual l'Obra Social d'Ibercaja, en col·laboració amb la Universitat de València i el Govern d'Aragó, commemora el centenari de l'artista de Terol.

La mostra s'inaugura el dia 21 de juliol a la sala Estudi General de La Nau, l'edifici històric de la Universitat de València, on es podrà visitar fins al 20 de setembre. Posteriorment finalitzarà la seua itinerància a Rabat (Marroc).

L'exposició va iniciar la seua marxa al febrer de 2008, i fins avui ha estat visitada per més de 60.000 persones de deu localitats.

LES OBRES
Pablo Serrano va ser un dels artistes espanyols més rellevants de la segona meitat del segle XX. L'escultor de Crivillén va adquirir una enorme dimensió, reforçada pel seu compromís amb l'art i amb la societat espanyola. Membre fundador del grup El Paso, va ser també un dels artistes més actius a expressar públicament la seua opinió sobre la situació política del moment.

L'exposició s'obri amb l'obra «Home caminant per la platja» de 1953, l'única que inicialment va recuperar l'escultor dels seus treballs a l'Uruguai. Simbolitza la voluntat d'iniciar un camí nou i en aquesta exposició, l'inici del descobriment de les seues «empremtes» pel camí artístic.

El primer bloc aplega treballs realitzats entre 1956 i 1959 a Espanya. Consta d'11 escultures i de 4 dibuixos, i són exemples de les sèries «Ferros trobats», «Ordenació del caos», «Crema de l'objecte» i «Ritmes a l'espai».

El segon bloc agrupa 10 bronzes i alguns dibuixos, peces realitzades entre 1962 i 1976 de les sèries «Voltes per a l'home» (amb les quals va representar Espanya en la Biennal de Venècia de 1962), «Homes volta», «Homes amb porta», «Lumíniques» i «Unitats tàctils». Les «Unitats coble» comprenen el tercer bloc, format per dibuixos i per 5 escultures de bronze i de marbre.

En el quart bloc s'inicien les referències figuratives que l'escultor va alternar amb les obres abstractes durant tota la carrera. Les peces més interessants són les «Interpretacions al retrat», que va realitzar per a amics com Machado o personatges admirats. En aquesta secció figuren 6 retrats: «Aranguren», «Gaya Nuño», «Alberto Portera», «Michel Tapié», «Westherdal» i el retrat monumental d'«Antonio Machado».

De la sèrie «Divertiments a El Prado», fruit de l'aproximació o revisió pictòrica dels grans mestres, la mostra incorpora 6 obres: «Família de Carles IV», «Duquessa d'Alba», «Príncep Baltasar Carles a cavall», «Retrat de Carles V», «Retrat de Carles III caçador» i «Maja desnuda».

Dins la faceta de Pablo Serrano com a escultor monumental, es poden observar les maquetes dels monuments «Unamuno», «Galdós», «Ponce de León», «Juan March», «Llauradora de Terol« i «Trobada». Aquest bloc va acompanyat d'un audiovisual que ajuda a comprendre el treball preparatori d'estudi i la seua definició final en l'entorn.

<
Data d'actualització: 17 de Setembre de 2009

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar