Estàs a: > > El Premi Príncep d’Astúries Álvarez-Buylla tanca a La Nau el cicle ‘Els secrets del cervell’

El Premi Príncep d’Astúries Álvarez-Buylla tanca a La Nau el cicle ‘Els secrets del cervell’

Arturo Álvarez Buylla.

Arturo Álvarez Buylla.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives va concloure el cicle ‘Els secrets del cervell’ el passat 14 de juny amb una conferència del premi Príncep d’Astúries Arturo Álvarez-Buylla, que parlà sobre les cèl·lules nervioses de recanvi, els seus mecanismes i limitacions.

Arturo Álvarez-Buylla és investigador i professor de Cirurgia Neurològica del Heather and Melanie Muss Endowed Chair, de la Universitat de Califòrnia, San Francisco (UCSF). Està reconegut internacionalment pel seu treball en neurociència del desenvolupament i en la recerca en neurobiologia de les cèl·lules mare. Els seus principals camps de recerca són la neurogènesi del cervell dels mamífers adults, la regulació de les cèl·lules mare neurals, l’origen i curació dels tumors cerebrals i la reparació cerebral.

Entre la llarga llista de reconeixements d’aquest neurocientífic, destaquen uns quants amb el segell espanyol, com la Càtedra Santiago Grisolía, la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències, Generalitat Valenciana (2006); ser acadèmic corresponent estranger de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (2006); Càtedra Ramón y Cajal que concedeix la Societat Espanyola de Neurologia (2007); premi Príncep d’Astúries de recerca científica i tècnica, de la Fundació Príncep d’Astúries (2011), i Càtedra d’Excel·lència del Banc de Santander, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona (2013), a més d’altres premis internacionals de gran rellevància com la medalla Gabino Barreda de la UNAM (1983), el premi Robert L. Sinsheimer (EUA, 1992), el premi Jacob Javits (EUA, 2000), el premi de la Fundació IPSEN (França, 2002) i el premi de l’Associació de Ciències de la Quimiorecepció (EUA, 2004), entre altres.

D´altra banda, la professora de la Universitat de València Sacramento Rodríguez va impartir un seminari el dia 13, titulat ‘Les empremtes materna i paterna dels gens que es plasmen en les neurones’. El seminari tractà sobre el descobriment de les cèl·lules mare neurals i la formació de noves neurones en el cervell adult, que ha dut a la possibilitat de la reparació i l’ús potencials d’aquestes en teràpies cel·lulars.

Sacramento Rodríguez és llicenciada en Biologia per la Universitat de València, en el Departament de Biologia Cel·lular de la qual va fer la seua formació predoctoral estudiant el paper de la telomerasa i la longitud dels telòmers en la regulació i l’activació de les cèl·lules mare del cervell adult, en col·laboració amb la doctora María Blasco. Com a resultat del seu treball predoctoral ha publicat diversos articles en revistes científiques de gran prestigi com ‘Nature Neuroscience’ o ‘Cell Stem Cell’. La seua recerca actual se centra en el paper de l’empremta genòmica i d’altres processos epigenètics en la regulació, la funció i l’activació de les cèl·lules mare neurals, així com en l’alteració d’aquest procés en la formació de tumors cerebrals.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, com a lloc per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre l’actualitat. En l’Escola participen altres òrgans de l’Administració pública així com de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; conselleries de Transparència, i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats; i Caixa Popular.

Data d'actualització: 15 de Juny de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar