Estàs a: > > Rosa Solbes i Dolores Sánchez tanquen ‘València ODS’ parlant sobre dones i desenvolupament humà

Rosa Solbes i Dolores Sánchez tanquen ‘València ODS’ parlant sobre dones i desenvolupament humà

El grup del Taller València ODS visita el jardí de la Generalitat Valenciana.

El grup del Taller València ODS visita el jardí de la Generalitat Valenciana.

La Càtedra UNESCO de la Universitat de València va cloure el passat 20 de juny el taller ‘València ODS’ amb un acte, a la Facultat de Geografia i Història, que va incloure la participació de la periodista Rosa Solbes i de la historiadora Dolores Sánchez per a parlar sobre dones al front del desenvolupament humà.

Sota el títol ‘Dones al front del desenvolupament humà: transformació i impacte social’, Rosa Solbes parlà de dones periodistes i el seu impacte a través de la comunicació; mentre Dolores Sánchez centrà el seu discurs en dones de la història valenciana i internacional que són referència en l’assoliment de llibertats i desenvolupament humà.

“La contribució de les dones al desenvolupament humà durant llargs segles va estar lligada a la reproducció i a la producció”, afirmà Dolores Sánchez. Una situació que canvia durant els últims 200 anys gràcies a les aspiracions a la igualtat d’aquestes dones, les quals “han contribuït de manera decisiva a la ‘civilització’ de les societats i al seu avanç en drets, llibertats i impugnació de les desigualtats en sentit universal”, va dir.

Aquestes intervencions van tindre lloc en el marc del taller ‘València ODS’, una iniciativa pionera dins de l’àmbit universitari que ha pretés capacitar l’estudiantat per a reconéixer el patrimoni cultural i científic de la Universitat i de la ciutat com a testimonis de l’aportació del poble valencià al desenvolupament i els drets humans al llarg dels segles.

Ha estat el primer taller universitari l’objectiu del qual era vincular patrimoni cultural i Agenda 2030, detenint-se en cadascú dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que presenten tant el patrimoni de la institució acadèmica valenciana com la ciutat de València.

El taller ha comptat amb 40 matriculats, una vintena dels quals han estat estudiants de diversos graus i procedències com ara Corea, Polònia i Sud-amèrica. Durant les sessions, celebrades del 25 d’abril al 6 de juny, s’han generat 24 itineraris per la Universitat i la ciutat de València, identificant-se més d’un centenar d’elements del patrimoni cultural i científic que han contribuït al desenvolupament humà i, per tant, als ODS. D’aquests elements, 35 corresponen a persones, fets i patrimoni científic o immoble de la Universitat de València.

D’altra banda, “del conjunt del patrimoni identificat, la majoria s’entén com a una contribució en el temps a l’ODS 4 (Educació), seguit de l’ODS 5 (Gènere), ODS 16 (Pau) i ODS 3 (Salut); mentre quasi un terç dels elements culturals i científics fan referència als ODS 8 (Treball digne), 11 (Ciutats sostenibles), 1 (Pobresa) i 10 (Igualtat)”, explicà el director del curs, Ximo Revert. I va afegir: “Aquests recorreguts, i els punts d’itinerari que inclouen, permeten als participants observar de prop a través de referències simbòliques (patrimoni cultural) com la societat valenciana a través dels segles ha buscat i generat fórmules per a dignificar la vida de les persones, mantindre un equilibri amb el medi social i ambiental, i promoure pràctiques per a distribuir la riquesa i administrar els béns comuns”.

El primer taller ‘València ODS’ ha estat un èxit de participació, generant una llista d’espera de 24 persones, i d’organització a través de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, formant part d’un projecte d’educació per al desenvolupament que compta amb el suport del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, i de l’Ajuntament de València.

Taller València ODS

Data d'actualització: 12 de Juliol de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar