Estàs a: > > L’Orquesta de la Universidad de Alcalá interpreta un concert amb fusions de flamenc i música ancestral en el Festival Serenates

L’Orquesta de la Universidad de Alcalá interpreta un concert amb fusions de flamenc i música ancestral en el Festival Serenates

Orquesta de la Universidad de Alcalá, amb direcció de Pablo Gastaminza.

Orquesta de la Universidad de Alcalá, amb direcció de Pablo Gastaminza.

Des de Madrid va arribar, el passat 30 de juny, l’Orquesta de la Universidad de Alcalá per a participar en el Festival Serenates. Sota la direcció de Pablo Gastaminza, va oferir el concert ‘Els sons renovats/Els sons oblidats’, amb les intervencions del solista Abraham Cupeiro, i del guitarrista i compositor Fran Calvo.

Fran Calvo presentà la seua ‘Suite Flamenca’; i amb el multiinstrumentalista Abraham Cupeiro, l’Orquesta interpretà ‘Os sons esquecidos’, un viatge en el temps a través de la música a la cerca de les fonts originals per fondre-les amb el contemporani de la mà d’un discurs nou i sorprenent.

Durant el concert, Abraham Cupeiro desplegà sobre l’escenari més d’una desena d’instruments poc convencionals, alguns d’ells construïts o trobats per ell mateix. L’element central va ser el càrnix, una trompeta cèltica de tres metres de longitud, rescatada fa uns anys gràcies a descobriments musicològics i portada pel solista a una nova dimensió.

A aquest constructor i multiinstrumentalista li caracteritza la recuperació d’instruments perduts, els quals utilitza per a crear noves sonoritats i imbricar-los en músiques alienes a d’ells. Cupeiro és una de les poques persones que toca el càrnix i, a més, és impulsor de la corna, un instrument ancestral en la tradició gallega. Posseeix una col·lecció de més de 200 instruments d’arreu del món i de distintes èpoques que mostra sota l’epígraf ‘Ressonant en el passat’. Alguns dels seus treballs són ‘Compromiscuo’, realitzat amb l’acordionista bielorús Vadzim Yukhenvich, o ‘Concierto Misterio’, de Wladimir Rosinsky juntament amb l’Orquesta Sinfónica de Galicia. ‘Os sons esquecidos’, que posarà sobre l’escenari del Claustre de La Nau, és el seu darrer projecte, enregistrat amb l’Orquesta Filarmónica de Galicia.

D’altra banda, el guitarrista i compositor Fran Calvo, que participà en el concert de l’Orquesta de la Universidad de Alcalá amb la interpretació de la seua ‘Suite Flamenca’, presenta una trajectòria musical molt primerenca. Als 10 anys començà els primers estudis musicals a Alcalá de Henares i als 15 ja va descobrir la guitarra de blues i jazz de la mà de Chema Sáiz. Va cursar el programa professional en guitarra, composició, arranjaments i tecnologia musical a l’IMT i als 23 va ser becat en guitarra de jazz pel Berklee College of Music. Paral·lelament, va estudiar guitarra flamenca amb mestres com ara José María Molero o Manolo Sanlúcar, i en 2015 va publicar el primer disc de guitarra flamenca. Ha fet concerts i gires per Espanya, i ha participat amb orquestres com a guitarra solista.

L’Orquesta de la UAH
L’Orquesta de la Universidad de Alcalá (UAH), encapçalada per Pablo Gastaminza, director i violí, va nàixer en el curs 2008-2009 amb la finalitat d’aglutinar estudiantat, professorat, erasmus i músics del Corredor del Henares. El projecte es fonamenta en les virtuts de la música de cambra i en la idea que l’Orquesta de la UAH ha de ser també un fòrum musical. El resultat ha estat una agrupació versàtil, capaç de muntar programes de corda a sol, de vents, d’orquestra mixta i de música de cambra com a activitat complementària.

Des de la seua fundació, s’ha endinsat en diversos repertoris, que abasten des de Monteverdi fins al Latin Fusion i el jazz, passant per clàssics com ara Bach, Telemann, Vivaldi, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Schubert, Grieg, Holst, Wagner o Rota, entre altres autors.

Les Serenates a La Nau
Al llarg de la seua trajectòria, el Festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions: l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s’ha unit en aquesta edició.

En el marc de Serenates s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians han debutat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

Data d'actualització: 1 de Juliol de 2018
Publicat en: Música, Música, Principal

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar