Estàs a: > > La Universitat construirà un centre cultural en els campaments de refugiats sahrauís

La Universitat construirà un centre cultural en els campaments de refugiats sahrauís

rector-sahara

rector-sahara

El rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, i la ministra de Cultura de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Khadidja Hamdi, han signat un conveni de col·laboració per a crear un Centre de Documentació i de Treball per a la Recuperació, Conservació i Difusió de la Cultura Sahrauí i el Programa de Formació de Joves Sahrauís (RASD).

El conveni també ha sigut subscrit pels professors de la Universitat de València Àngel Ortí i Javier José Boix, responsables de dur endavant aquest projecte que compta amb una de les subvencions que la Comissió 0,7 % "Una Nau de Solidaritat" ha atorgat dins de la segona convocatòria d'ajudes a Projectes de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València. La Comissió 0,7% "Una Nau de Solidaritat" és gestionada des de la Fundació General de la Universitat.

El rector, Francisco Tomás, ha mostrat la seua satisfacció per col·laborar amb el poble sahrauí en la "identificació de les seues necessitats, i po ajudar-los en allò que els suposa una aportació per a millorar la seua situació". El rector ha afegit que es continuarà en aquesta línia.

El professor Àngel Ortí ha explicat que aquesta subvenció completa el projecte encetat l'any passat pel que fa al programa de Formació de Joves Sahrauís, i del qual ha destacat l'èxit de resultats. A més, enguany s'inclou la creació del centre cultural, un esforç que li ha valorat a la Universitat, ja que aporta tota la càrrega pressupostària per al projecte, a través del programa d'ajudes del Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cooperació. El projecte que se subvenciona tindrà una duració de deu mesos.

La situació que viu el poble sahrauí, en què una gran part es troba exiliat des de fa més de trenta-tres anys en campaments situats en la el desert algerià, dificulta l'accés a la formació i a la cultura. Aquests campaments de refugiats manquen de centres culturals, biblioteques i sales per a serveis múltiples de manera que es limita el desenvolupament intel·lectual i cultural de les generacions més joves. Així, resulta necessària la creació d'un centre permanent en el qual es puga recopilar i conservar la història i el patrimoni cultural del poble sahrauí.

Aquest centre es construirà dins del complex del Ministeri de Cultura en terrenys cedits pel mateix i tindrà, aproximadament, uns dos-cents metres quadrats. Els principals beneficiaris del projecte seran els refugiats sahrauís en general, i de forma particular els joves, que tindran l'oportunitat de conéixer i desenvolupar la seua cultura, recuperar i conservar la memòria del seu poble.

En el centre es realitzaran conferències, encontres culturals i socials, exposició de documentals i pel·lícules, presentació d'estudis sobre el patrimoni cultural sahrauí, exhibició de treballs d'artistes sahrauís i estrangers, presentació de treballs d'investigació, entre altres.


Data d'actualització: 6 d'Octubre de 2009

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar