Estàs a: > > El científic Mariano Barbacid imparteix una conferència sobre els reptes de l’oncologia al segle XXI

El científic Mariano Barbacid imparteix una conferència sobre els reptes de l’oncologia al segle XXI

El científic Mariano Barbacid.

El científic Mariano Barbacid.

El científic Mariano Barbacid ha impartit la conferència ‘L’oncologia al segle XXI; medicina de precisió vs. immunoteràpia’, emmarcada en el cicle de debats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

Des del 1982, any en què es va aïllar el primer oncogen humà, s’han identificat dotzenes de gens implicats en el desenvolupament dels més de 200 tipus diferents de càncer catalogats des d’un punt de vista clínic. Aquesta informació ha permés que, a partir de la darreria del segle passat, els nous abordatges terapèutics en càncer hagen evolucionat des de la quimioteràpia clàssica, basada en mètodes no selectius, cap a unes teràpies personalitzades amb tractaments més selectius i eficaços.

En la conferència, Mariano Barbacid abordarà l’evolució dels tractaments oncològics, des de l’ús de fitotòxics a principis de segle, molècules no específiques per abordar el càncer, fins a la medicina de precisió, utilitzada a partir del 1998 i basada en una diagnosi molecular que permet detectar la mutació genètica i pautar uns tractaments específics. El científic també aprofundirà en la immunoteràpia, un nou abordatge, implantat fa una dècada, “més atractiu”, les teràpies de la qual, però, només són efectives en un nombre limitat de tumors.

“Si bé els grans avanços que s’han produït en les últimes dècades en el coneixement molecular dels processos cancerosos estan obrint portes a noves teràpies, també fan palés que els processos cancerosos són moltíssim més complicats que no pensàvem a final del segle XX”, explica Barbacid, que assegura que, tot i haver-se recorregut un llarg camí, encara queda molt per fer, perquè hi ha mutacions que els fàrmacs no curen.

Mariano Barbacid és un destacat bioquímic espanyol, un dels set científics espanyols elegits membres de l’Acadèmia de Ciència dels EUA i el primer espanyol elegit Fellow de l’Acadèmia de l’Associació Americana de la Investigació en Càncer (AACR). A més, és doctor honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (1995), la Universitat de Cantàbria (2011) i la Universitat de Barcelona (2014). Actualment és professor AXA-CNIO d’Oncologia Molecular i cap del grup d’Oncologia Experimental del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO).

El doctor va estudiar Ciències Químiques a la Universitat Complutense i es va doctorar el 1974 després de realitzar la seua tesi doctoral a l’Institut de Biologia Cel·lular del CSIC. Va completar la seua formació postdoctoral a l’Institut Nacional de Càncer dels Estats Units, on va formar el seu equip d’investigació el 1978. Durant la dècada següent (1988-1998) va ser vicepresident d’Oncologia Preclínica de la multinacional Bristol-Myers Squinn. El 1998 va tornar a Espanya per fundar i dirigir el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). A partir del 2011 va deixar la direcció del Centre per centrar-se en línies d’investigació. Fins al moment, ha publicat 310 treballs científics, que inclouen 264 articles originals i revisions en revistes amb índex d’impacte. A hores d’ara, el seu índex h (Hirsh factor) és de 114, un dels més alts d’Europa. Entre les seues distincions internacionals destaquen la Medalla Burkitt (Irlanda 2017), la Medalla d’Honor de l’Agència Internacional del Càncer (França, 2007), així com el Rhodes Memorial Award de l’Associació Americana d’Investigació en Càncer (EUA, 1985), entre moltes altres. El 2011 va rebre una Endowed Chair (càtedra permanent) de l’AXA Research Fund (París). A més, Barbacid es troba entre el reduït grup d’investigadors europeus que han rebut dos Advanced Grants de l’European Research Council (2009 i 2015) des del seu establiment el 2008.

Escola de Pensament Lluís Vives

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Data d'actualització: 28 de Març de 2019

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar