Estàs a: > > La Filharmònica de la Universitat actua en el XV Cicle Internacional d’Orquestres Joves a Saragossa

La Filharmònica de la Universitat actua en el XV Cicle Internacional d’Orquestres Joves a Saragossa

Cartell del concert de la Filharmònica a Saragossa

Cartell del concert de la Filharmònica a Saragossa

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Hilari Garcia Gázquez, va realitzar un concert el pasast 9 de maig en la XV edició del Cicle Internacional d’Orquestres Joves que organitza la Universitat de Saragossa. El concert va tindre lloc a l’Auditori de la capital aragonesa, a les 20 hores.

El repertori que l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València interpretà inclou tres obres: el concert s’inicià amb la ‘Marxa burlesca’, del compositor valencià Manuel Palau; a continuació, l’Orquestra interpretà la ‘Guia d’orquestra per a joves’, de Benjamin Britten, una de les peces més conegudes de l’autor que destaca pel seu caràcter didàctic, ja que durant la seua interpretació s’inclou una presentació detallada de l’Orquestra i tots els seus instruments. Ja en la segona part del programa abordaren la ‘Simfonia nº 8’ d’Antonín Dvorák.

En resum, es tracta un programa molt atractiu per a tot tipus de públic i d’una gran qualitat musical.

PROGRAMA
I
Marxa burlesca Manuel Palau
(1893-1967)

Guia d’orquestra per a joves, opus 34 Benjamin Britten
Variacions i fuga sobre un tema de H. Purcell (1913-1976)

Tema (tutti)
Variació A: flautes
Variació B: oboès
Variació C: clarinets
Variació D: fagots
Variació E: violins
Variació F: violes
Variació G: violoncels
Variació H: contrabaixos
Variació I: arpa
Variació J: trompes
Variació K: trompetes
Variació L: trombons i tuba
Variació M: percussió
Fuga (tutti)
II

Simfonia núm. 8 en sol major, opus 88 Antonín Dvorák
(1841-1904)
I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Allegretto grazioso
IV. Allegro ma non troppo
Orquestra Filharmònica de la Universitat de València
Hilari Garcia Gázquez, director

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) es va crear en 1995. Té una plantilla de 80 joves músics, en la seua majoria universitaris, l’edat mitjana de la qual és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cadascuna de les famílies instrumentals. Des que es va fundar fins a l’any 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler i des de 2011 Hilari García és el seu director titular.

Al llarg dels quasi 20 anys d’història, ha participat en un gran nombre de produccions de caràcter variat, com l’estrena de la cantata ‘L’adéu de Lucrècia Borja’ (2001) de Carles Santos, la recuperació de l’òpera de Melchor Gomis ‘Li Revenant’ (2003), l’estrena a Espanya d’‘Éclairs sur l’au-delà’ d’Olivier Messiaen (2006) o el ballet ‘Le sacre du printemps’ d’Ígor Stravinski (2013).

L’OFUV actua regularment al Palau de la Música de València i a l’Auditori de Saragossa i ha efectuat nombrosos concerts en diferents sales de concert d’Espanya i Europa com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Ciudad de León, l’Academia Philharmonicorum de Ljubljana, l’Austria Center Vienna o el Mozarteum de Salzburg. En 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional de Joves Orquestres realitzat a Viena (Àustria), on va obtindre el primer premi en la categoria d’Orquestres Simfòniques.

El seu repertori inclou obres que van des del Barroc fins a l’actualitat, passant pel gran repertori simfònic clàssic i romàntic i per les peces musicals més representatives del segle XX. En aquest camp, l’OFUV dedica una especial atenció als compositors valencians des de dues perspectives: la recuperació del patrimoni musical valencià (Martín i Soler, Gomis, Giner, Esplá...) i l’estrena d’obres d’autors contemporanis (Orts, Santos, Roncero, Coll, Fayos...).

L’OFUV és membre de l’Associació Espanyola de Joves Orquestres (AEJO) i de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). A més, el ‘Taller de Lutheria Sergi Martí’ col·labora en el manteniment i la cura dels seus instruments de corda. Les activitats de l’OFUV es realitzen amb el patrocini del Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València i del Santander.

HILARI GARCÍA GÁZQUEZ, director
Naix a la Pobla Llarga (València) en 1975. Compagina els seus estudis musicals de viola i piano amb els estudis de Filologia en la Universitat de València, on es llicencia amb premi extraordinari. Posteriorment ingressa, per oposició, en el cos de professors d’ensenyament secundari i batxillerat en l’especialitat de Llengua i Literatura, la qual cosa li condueix, poc després, a treballar com a tècnic lingüístic a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

Prossegueix la seua dedicació musical en el camp de la composició amb els professors Javier Costa, César Cano i Emilio Calandín, i assisteix a diferents cursos relacionats amb aquesta disciplina impartits per Marian Didu i Rainer Bischof. Té compostes i editades obres per a cor i diferents formacions instrumentals, i ha guanyat diversos premis de composició de música coral com el ‘Matilde Salvador’ o el ‘Ciutat de Reus’.

Inicia les seues activitats com a director d’orquestra amb el mestre Cristóbal Soler i l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Posteriorment obté el títol superior de Direcció d’Orquestra, també amb premi extraordinari, en el Conservatori Superior de Música ‘Joaquín Rodrigo’ de València, on estudia amb els mestres Manuel Galduf i Eduardo Xifre.

Entre els anys 2008 i 2009 amplia la seua formació musical en l’Haute École de Musique de Ginebra (Suïssa) i en el Centre de Musique Ancienne (CMA). Durant la seua estada a Ginebra treballa amb els mestres Celso Antunes (Direcció de cor), Laurent Gai (Direcció d’orquestra), Nicolas Bacri (Composició i Orquestració) i Leonardo García Alarcón (Música antiga i barroca), al mateix temps que assisteix a diferents classes magistrals de prestigiosos mestres com Simon Rattle, Jorma Panula, Marek Janovski o Charles Dutoit.

Ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra Simfònica del Teatre Chapí de Villena, l’Orquestra Simfònica d’Albacete (OSA), l’Orquestra de Còrdova, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat Nacional de Mèxic (OFUNAM), la Symphony Orchestra RWCMD de Cardiff (Regne Unit) o l’Orchestre Symphonique HEM Genève (Suïssa).

En l’actualitat pertany, també per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques, en l’especialitat d’Orquestra i, des de 2011, és director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Data d'actualització: 27 de Maig de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar