Estàs a: > > Els drets humans de les dones en la nova Constitució marroquina, a debat en la Universitat de València

Els drets humans de les dones en la nova Constitució marroquina, a debat en la Universitat de València

Universitaris solidaris, al Marroc

Universitaris solidaris, al Marroc

La Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona han organitzat un seminari sobre els drets humans de les dones en la nova Constitució marroquina, que es desenvolupà del 31 de març al 4 d’abril en la Facultat de Dret.

Coordinat per la professora honorària de la Universitat de València Julia Sevilla i impartit per Aicha Abounai, professora de Dret Polític de la Université Caddi Ayyad de Marràqueix, el seminari s’ha emmarcat en el programa de la Càtedra UNESCO i el seu objectiu ha sigut aprofundir en la importància de l’evolució dels drets en la Constitució del Marroc, així com per a les dones. “Es pretén donar a conéixer l’evolució de la societat marroquina des del punt de vista de les reformes constitucionals en relació amb els drets i, especialment, amb la igualtat”, apuntà la coordinadora.

“El Marroc ha aprovat recentment una reforma constitucional, però és interessant comprovar si la constitució té “vida” en allò quotidià, si s’ha encarnat en la ciutadania: quin és el funcionament dels partits polítics, de la justícia i com interfereix el pes de la tradició en el gaudi dels drets de les dones”, explicà.

El seminari, amb el títol ‘La constitucionalització dels drets humans en la nova Constitució marroquina i el seu impacte sobre la situació dels drets humans de les dones al Marroc’, ha tingut lloc en un context de reforma constitucional, la qual cosa ha impulsat la creació de la coalició ‘Primavera feminista per a la igualtat i la democràcia’ a partir de la unió d’una trentena d’associacions feministes.

“Sempre és interessant el paper de les dones en qualsevol moviment revolucionari de conquesta de drets. Són les que més han de guanyar i, alhora, és en elles on es pot mesurar la realitat dels drets perquè si elles els tenen és que han arribat a tothom”, va afegir Sevilla. En definitiva, “el paper del moviment feminista està sent decisiu al Marroc”, va concloure.

A més del Marroc, el curs va fer referència als països del Magrib que han participat en la primavera àrab, especialment Tunísia i Algèria, per a centrar-se en la seua trajectòria des de llavors i, per tant, també en l’accés de les dones a la ciutadania.

L’acte d’obertura del curs, dilluns 31, va anar a càrrec del director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, Guillermo Palao, també president executiu del Patronat Sud-Nord - Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València; que va estar acompanyat per la degana de la Facultat de Dret, María Elena Olmos; la directora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València, Margarita Soler; i la coordinadora del curs, Julia Sevilla. Soler va oferir la conferència inaugural sobre ‘Ciutadania i drets de les dones’. A continuació, la professora del curs, Aicha Abounai, reflexionà sobre el ‘Desenvolupament constitucional al Marroc i la constitucionalització dels drets humans’.

Els temes que s’abordaren al llarg del seminari van ser ‘Història i conseqüències del moviment anomenat ‘primavera àrab’ en els països del Magrib’ (dimarts, dia 1), ‘El paper dels partits polítics en la reforma constitucional i la participació de la societat civil’ (dimecres, dia 2), ‘La constitucionalització dels drets de les dones. Procés d’evolució i paper de les associacions: marc jurídic i realitat. Associacions de les dones’ (dijous, dia 3), i ‘Situació de la dona marroquina després de 2011: balanç d’una constitucionalització dels drets humans en general’ (divendres, dia 4).

Més informació i programació del curs, en l’enllaç http://www.fundacio.es/cursos-cooperacion

Encara que era un seminari dirigit especialment a l’estudiantat del Màster en Gènere i Polítiques d’Igualtat, el curs va estar obert a la participació d’organitzacions com les associacions de dones i de la població en general interessada en moviments socials i drets de les dones als països del Magrib.

Van col·laborar en l’organització del seminari la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, el Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València i el Departament de Dret Constitucional i Ciència Política i de l’Administració de la Facultat de Dret.

Aicha Abounai (1958, el Marroc)
És doctora en 2007 de Ciències Polítiques per la Universitat Caddi Ayyad de Marràqueix (el Marroc). És doctora en 1995 de Ciències Polítiques per la Universitat París VII.

En l’actualitat, és professora i investigadora convidada per la Universitat de Marràqueix en la Facultat de Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials, i col·laboradora en el diari feminista ‘8 de mars’.

La seua línia de recerca ha produït nombrosos articles i conferències sobre el paper i drets de la dona en l’àmbit constitucional marroquí. Està especialment interessada en el paper polític de les dones marroquines i els moviments socials que reclamen la participació activa de la dona com a subjecte de dret en la vida política, social i econòmica del seu país. És membre fundador i responsable del Grup d’Estudis i Recerca sobre la Dona i la família en la Universitat de Marràqueix i membre fundador del Centre de Desenvolupament de la Regió de Tensift (el Marroc). Ha participat en nombrosos col·loquis internacionals, com ‘Les revoltes àrabs: l’excepció o la il·lusió marroquina?’, en 2013.

Es pot llegir un reportatge en InfoUniversitat, el periòdic digital de la Universitat de València, fent CLIC ACÍ

 

Data d'actualització: 29 de Maig de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar