Estàs a: > > Un documental de la Universitat recupera els valors d’exiliats com Manuel Castillo i el seu compromís per l’educació i la solidaritat

Un documental de la Universitat recupera els valors d’exiliats com Manuel Castillo i el seu compromís per l’educació i la solidaritat

Documental sobre Manuel Castillo

Documental sobre Manuel Castillo

La cooperació al desenvolupament de la Universitat de València va presentar un documental sobre el llegat de la família Castillo i el Patronat Sud-Nord, en el marc de la cerimònia de lliurament del Premis Manuel Castillo 2013 dimarts, 20 de maig, a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic. La cinta posa en valor la figura de Manuel Castillo i de la seua família, així com la seua relació amb el Patronat Sud-Nord.

L’audiovisual posa en valor la figura de Manuel Castillo i de la seua família, que va fer una important donació a la Universitat per a promoure la formació universitària entre persones d’escassos recursos provinents de països empobrits, així com per a estimular els estudis sobre la pau.

Amb aquest llegat, la Universitat va crear el 1991 el Patronat Sud-Nord, institucionalitzant així les polítiques de cooperació al desenvolupament d’aquest ens acadèmic centenari.

El documental, impulsat per la Presidència Executiva del Patronat Sud-Nord amb el suport del Ple del Patronat, s’endinsa en la figura de Manuel Castillo, prohom de fortes conviccions republicanes i de profund compromís social, que va destacar pel seu convenciment de que l’educació és l’eina per a progressar en la dignitat humana i per a superar la pobresa.

El guió, elaborat per la professora Núria Tabanera i Ximo Revert, contextualitza les circumstàncies històriques i sociopolítiques que va viure la família Castillo des de finals del segle XIX, la República, la guerra civil i l’exili fins el retorn dels seus fills a València i la connexió d’aquell compromís amb la transformació del món per l’educació i la solidaritat.

El documental ha comptat amb la intervenció d’especialistes en cada etapa històrica que donen profunditat a tota la documentació personal rescatada de l’arxiu d’Arturo Garcia Igual, marmessor del llegat fundacional del Patronat Sud-Nord i company d’exili a Mèxic de la família Castillo.

El visionat compta amb les intervencions de rectors que posaren en marxa i donen hui continuïtat a aquella cooperació universitària, i dóna veu a persones i col·lectius que han participat directament d’aquelles polítiques de cooperació universitària en aquests anys.

Aquesta producció ha estat possible gràcies a la implicació professional de docents i investigadors, així com a la tasca de documentació de Rosa Vela (InfoSud), al treball de l’equip del Patronat i del Taller d’Audiovisuals de la Universitat, junt amb desenes de col·laboradors de diverses institucions espanyoles i de l’exili francés i mexicà, que han prestat el seu suport, testimonis i aportacions documentals de vàlua.

L’estrena a València d’aquest documental, dirigit per la professora Núria Tabanera, posa de relleu el compromís social i educatiu de persones vinculades a la ciutat i que, malgrat haver de refer les seues vides en altre continent, saberen reportar el seu bagatge de vida a l’afany de la nova societat democràtica espanyola.

Els objectius del Patronat Sud-Nord i de la Universitat de València en produir aquest documental han estat la recuperació de la trajectòria d’aquesta família tan vinculada a València i a la institució acadèmica, la promoció de les polítiques de cooperació i solidaritat universitàries i la sensibilització, de manera didàctica i rigorosa, de la societat sobre la capacitat transformadora d’aquells ideals solidaris.

Data d'actualització: 21 de Maig de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar