Estàs a: > > Roberto Viciano: “No podem qualificar Veneçuela de dictadura perquè té una constitució aprovada pels seus ciutadans”

Roberto Viciano: “No podem qualificar Veneçuela de dictadura perquè té una constitució aprovada pels seus ciutadans”

Roberto Viciano

Roberto Viciano

Aquest dilluns ha estat presentat en roda de premsa el curs ‘Amèrica Llatina entre el Neoliberalisme i el Socialisme’ pel seu coordinador, Roberto Viciano Pastor, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València.

En aquest programa s’intenta plantejar una visió general dels esdeveniments dels últims quinze anys a Amèrica Llatina.

El professor Viciano ha detallat en la seua intervenció que Amèrica Llatina “és una regió dividida en dos blocs que competeixen i es troben confrontats en les seues polítiques públiques. D’una banda, tenim el bloc de l’ALBA encapçalat per Veneçuela, i d’altra, es troba el bloc neosocialista, liderat per Colòmbia”. El curs fa una comparativa entre els reptes desenvolupats pels blocs fixant-se en el funcionament de la democràcia, les diferències institucionals i en allò referit als drets humans, també s’observaran les diferències en polítiques econòmiques i socials.

Quant a Veneçuela, el coordinador del curs ha aclarit que “no podem catalogar els països de l’ALBA com a dictadures ja que tenen constitucions democràtiques aprovades pels ciutadans, tenen eleccions periòdiques i un sistema de partits, amb uns sistemes de protecció dels drets humans i d’expressió”. Pel que fa a la marxa del sistema, el professor ha afirmat que “és cert que hi ha disfuncions en el funcionament del model però no podem jutjar aquest sistema pels resultats d’aquests dos últims anys ja que anteriorment han estat funcionant amb un model de distribució de la renda més assequible”; a més, cal tindre en compte “que el govern chavista va aconseguir que gran part de la població situada en pobresa extrema va poder convertir-se en població solament pobre”. A l’hora de comparar els dos models s’ha afirmat que el model de l’ALBA té una major redistribució i major estabilitat.

La reflexió que fa Roberto Viciano quant a l’evolució del chavisme és que hui en dia es troba en una profunda crisi i si vol sobreviure ha de realitzar una lectura crítica per tal de corregir el seu rumb polític i econòmic perquè “l’actual mala gestió els està emportant a la ingovernabilitat. Hui es retrocedeix en les mesures del benestar social. En quatre manifestacions hi han hagut vint-i-tres morts, mentre que en les manifestacions de Chaves, zero. Està clar que els resultats no són el mateixos”.

En allò referit a la violació de drets humans i d’expressió, el professor ha citat l’Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans i ha posat de relleu que en 2011 s’han produït tretze assassinats de periodistes a Mèxic i zero a Veneçuela, deixant així al públic la llibertat de reflexionar i fer conclusions sobre aquestes dades.

Teresa Gisbert analitza la relació entre violència de gènere i menors
D’altra banda, el curs ‘La Justícia: Present i Futur’ pretén realitzar un diagnòstic sobre la justícia a Espanya i els seus problemes actuals, analitzant qüestions com ara la modernització de la justícia, la violència de gènere, el finançament, la situació dels mitjans de comunicació i la protecció de drets. Teresa Gisbert, cap de la Fiscalia Provincial de València, ha participat aquest dilluns en el curs realitzant una ponència sobre la qüestió de la violència de gènere i els menors.

Gisbert ha explicat que el tema tractat en la seua classe és d’especial importància i ha remarcat que “tant la violència de gènere com el tractament de menors tenen punts en comú ja que de tot l’àmbit penal són els únics camps amb una jurisdicció especialitzada i amb jutges, policia, lletrats i fiscals amb formació específica”. A més, la cap de la Fiscalia Provincial ha remarcat la importància de les polítiques de prevenció. “Hui en dia tenim l’educació i la formació com formes de prevenció, i per això, les generacions més majors han d’intervindre en aquesta matèria per a corregir el futur”, ha dit.

Quant a la utilització de les noves tecnologies, Gisbert ha destacat que “el 80% dels delictes d’expressió que es converteixen en violència contra la dona cobren especial importància en les xarxes d’internet, per la publicitat a gran escala i la ràpida extensió de les notícies. Molts menors utilitzen les noves tecnologies sense tindre el coneixement de que poden estar cometent delictes”.

Teresa Gisbert proposa que ha d’haver una formació audiovisual des dels 10 o 12 anys, però també, adverteix els pares del perill que les xiquetes i els xiquets tinguen internet a la seua habitació i els repta a estar informats i adquirir les capacitats per tal d’accedir a les recerques dels seus fills.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 23 de Juliol de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar