Estàs a: > > La Nau de la Universitat acull una exposició dedicada a Roís de Corella

La Nau de la Universitat acull una exposició dedicada a Roís de Corella

Obra que forma part de la mostra sobre Roís de Corella

Obra que forma part de la mostra sobre Roís de Corella

La Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en col·laboració amb la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, han organitzat a La Nau, fins el pròxim 26 de març, l’exposició ‘Roís de Corella. Fons de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València’.

Durant l’acte d´inauguració, celebrat dijous 27 de novembre i que comptà amb la presència del vicerector Antonio Ariño, i del president de l’AVL, Ramon Ferrer, hi hagué una breu actuació musical d’Ana Maria Madolell, flauta solista de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Tot seguit, a les 19 hores, a l’Aula Magna de La Nau, el professor Albert G. Hauf va impartir la conferència ‘La Galàxia Gutenberg. Els incunables valencians: una cultura de transició?’, que s’inscriu dins del cicle ‘Clàssics a La Nau’, que la Universitat de València i l’AVL desenvolupen per acostar els tresors bibliogràfics de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Al llarg de l’any, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en col·laboració amb la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i la Universitat de València, han posat en marxa diverses iniciatives, entre les quals destaca una gran exposició titulada ‘Roís de Corella i el seu temps’, que es va presentar al monestir de Sant Miquel dels Reis entre el febrer i el maig de 2014.

Joan Roís de Corella és un dels escriptors més subtils i cultes de la lírica i de la prosa del pensament humanístic de la València del segle XV, el segle d’Ausiàs Marc, Joanot Martorell, Jaume Roig o sor Isabel de Villena. Corella, considerat un autor clau en el pas de la literatura medieval a la renaixentista, és autor d’una àmplia i variada obra que abraça poemes i proses profanes, religioses i mitològiques, vides de sants i traduccions de grans clàssics de la Teologia. Tanmateix, tot i la gran fama i celebritat adquirida entre els seus coetanis, la seua vida i la seua producció literària van quedar relegades a l’oblit durant segles i continua sent, encara hui dia, una de les figures del Segle d’Or valencià menys conegudes.

La mostra, ‘Roís de Corella. Fons de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València’, és una continuació de l’exposició que es clausurà el passat maig, ajustada a la sala Duc de Calàbria de la Universitat, un dels espais expositius més singulars del Centre Cultural La Nau. El visitant hi podrà admirar una selecció d’obres relacionades amb Corella i la seua època que conserva la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Una d’aquestes peces és, en si mateixa, una fita en la història de la impremta. Roís de Corella va participar, al costat de figures com ara Jaume Roig o Lluís Alcanyís, en el certamen poètic convocat al febrer de 1474 pel virrei de València, Lluís Despuig. El seu testimoni imprés, ‘Les obres e trobes en lahors de la Verge Maria’, és considerat el primer incunable literari espanyol, del qual es conserva un únic exemplar, custodiat en aquesta Biblioteca Històrica.

No es poden oblidar tampoc les seues traduccions de les quatre parts de la Vita Christi de Ludolf de Saxònia, Lo Cartoixà, autèntics bestsellers de l’època, llegits per tot tipus de públic, inclòs Ferran el Catòlic.

Menció a banda mereix la seua traducció del Psalteri, durament perseguida per la Inquisició i de la qual la Universitat de València conserva una còpia manuscrita del segle XIX.

Finalment, una gran part de l’obra de Corella s’ha pogut recuperar gràcies a la seua conservació en un còdex manuscrit del segle XVI, l’anomenat ‘Cançoner de Maians’. Aquest va pertànyer a Gregori Maians i a Josep Maria Maians, fins que va ser adquirit per la Universitat de València. S’hi recull una bona part de la producció corellana. Gràcies al seu sumari, es coneix fins i tot l’existència d’obres actualment desaparegudes, ja que algun dels propietaris va fer esborrar, en un procés d’autocensura, les pàgines on s’havia de recollir aquest contingut.

Vídeo al voltant de la figura de Roís de Corella: http://links.uv.es/eVO46KM

Data d'actualització: 3 de Febrer de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar