Estàs a: > > L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i cinc escoles corals ofereixen un Concert de Nadal al Palau de la Música

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i cinc escoles corals ofereixen un Concert de Nadal al Palau de la Música

Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat juntament amb les escoles corals d’Aldaia, Almansa, Camp de Morvedre, l’Eliana i la Universitat de València, dirigides per Hilari Garcia Gázquez, han oferit un Concert de Nadal al Palau de la Música de València, dimecres, 17 de desembre.

La primera part del concert, que va tindre una duració d’uns trenta minuts, va estar dedicada a la interpretació del conte musical ‘Pere i el llop’, de Prokófiev, que fusiona música i narració amb la veu del contacontes Llorenç Giménez.

Aquesta arxiconeguda obra del rus Sergéi Prokófiev, escrita el 1936, conta una història per a xiquetes i xiquets, amb música i text adaptat pel mateix compositor: Pere és un jove que viu amb el seu avi al bosc. Es fa amic d’un ocell i un ànec, els quals, interpretats per diferents instruments, mantenen un diàleg. L’ànec, que no vola, és engolit per un llop. L’escena és vista per Pere, qui atrapa el llop al mateix temps que uns caçadors el pretenen matar, però el jove els convenç de mantindre’l viu i el porten al zoo, celebrant així la fi del terror. “L’esclat final ens deixa veure que l’ànec està viu, perquè el llop ni tan sols l’ha mastegat, sinó que l’ha engolit directament”, va revelar Llorenç Giménez.

“‘Pere i el llop’ és un conte musicat en el qual intervé un narrador, paral·lelament al qual l’orquestra dibuixa, des del punt de vista sonor, totes les accions. Cada personatge és representat per un instrument i així s’identifica molt fàcilment la música i la història”, va explicar el director de l’Orquestra.

“És una obra educativa i la seua interpretació, estant abrigallat per una orquestra de setanta músics i un excel·lent director com és Hilari Garcia, és per a mi tota una experiència. Quan es faça el silenci davant la interpretació de l’orquestra i de la narració sabrem que el concert ha sigut un èxit”, va dir el narrador.

La segona part comptà amb la participació de cinc escoles corals: l’Escola Coral La Nau de la Universitat de València, que dirigeix Mònica Perales; l’Schola Cantorum d’Aldaia; l’Escuela Coral UM Almansa; l’Escola de Música Camp de Morvedre; i l’Escola Coral de l’Eliana. “El programa està confeccionat amb vocació de públic”, comentà Hilari Garcia, qui va destacar l’orientació del concert a la participació. “Mai no s’havia fet un Concert de Nadal dissenyat amb tanta claredat per a un públic jove i molt familiar”, va afegir.

La ‘Simfonia dels joguets’, ara atribuïda a Edmund Angerer (1740-1794), va obrir aquesta segona part, que va reunir sobre l’escenari a la Filharmònica de la Universitat i les cinc escoles corals. Composta en tres parts, és una obra festiva i molt divertida, en la qual cada instrument interpreta un joguet o un animalet.

A la ‘Simfonia dels joguets’ li va seguir una selecció de nadalenques tradicionals. ‘Joia en el món’ (Händel), ‘Oh, arbre sant’ (composició alemanya), ‘Adeste fideles’ (Reading), ‘White Christmas’ (Berlin), ‘Jingle Bells’ (Pierpont) i ‘Santa nit’ (Gruber), adaptades per P. Martínez, són el repertori que grans, a l’orquestra, i menuts, als cors, interpretaren per a tancar aquesta cita tradicional.

MediaUni dedica un programa especial d’‘Invitació a la música’ al Concert de Nadal de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat, en el qual Hilari Garcia i Mònica Perales avancen alguns secrets del concert. El programa es pot veure en el vídeo de davall.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 8 de Gener de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar