Estàs a: > > El vessant més artístic de la gastronomia, en ‘Disseny al Plat’

El vessant més artístic de la gastronomia, en ‘Disseny al Plat’

Exposició Disseny al plat

Exposició Disseny al plat

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull, del 9 de febrer a l’1 març, l’exposició ‘Disseny al plat’, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), dins el marc de la sisena València Disseny Week, una setmana farcida d’activitats culturals relacionades amb el disseny i la gastronomia.

Aquesta exposició va estar presentada a La Nau pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, i el president de l’ADCV, Carlos Tíscar.

Tant Ariño com Tíscar van subratllar el potencial de la gastronomia com a eina de desenvolupament de l’economia en temps de crisi i com altres sectors, l’artesania i el disseny, poden contribuir a aquesta important tasca.

A més a més, el vicerector va destacar la contribució a la investigació que realitzen les universitats, a través de la titulació de Tecnologia dels Aliments que ofereixen tant la Universitat de València com la Politècnica, i ha expressat “la gran satisfacció que suposa que per primera vegada el disseny, la gastronomia i l’art s’uneixen en La Nau des d’una perspectiva cultural” perquè l’etimologia de la paraula cultura, l’experiència de cultivar, està vinculada amb la gastronomia.

‘Disseny al plat’ explora la confluència que hi ha entre gastronomia, art i disseny. Cada vegada estem més acostumats a veure l’experiència culinària com un procés artístic i aquesta exposició ho fa palès, no solament mitjançant el treball dels restauradores, sinó també per l’experiència conjunta de tres figures professionals diferents: un xef, un dissenyador i un creador. Així, aquest procés creatiu de l’experiència gastronòmica no s’esgota en la part culinària, sinó que comença abans de ser emplatada, en el disseny inicial del recipient. La mostra apel·la als sentits en tot moment i evidencia que la creativitat és clau per traure el millor de cada projecte.

Per a aquesta exposició s’han configurat catorze equips creatius, cadascun dels quals integrat per un xef, un artesà i un dissenyador, que han realitzat catorze recipients dissenyats específicament per a l’ocasió i catorze creacions culinàries també concebudes ex profeso. Tots aquests recipients s’exhibeixen a la sala, juntament amb les fotografies de les creacions culinàrias.

A més, en l’exposició hi ha un conjunt de projectes gràfics per a establiments dedicats a la restauració, realitzats per dissenyadors de l’ADCV, amb els quals es demostra com el disseny és l’eina més eficaç a l’hora de transmetre els valors de qualsevol tipus d’empresa: identitat corporativa, imatge del restaurant, però també rètols, cartes…, una mostra de tots els àmbits de la comunicació que abasta el disseny gràfic.

Més enllà del seu vessant cultural, però, aquesta exposició té una finalitat benèfica, perquè els recipients dissenyats seran sortejats i els fons recaptats es destinaran al Banc d’Aliments de València, una vegada finalitzada la mostra. Les butlletes per participar en el sorteig es poden aconseguir a través de la botiga en línia de l’ADCV.

La inauguració de l’exposició va tindre lloc al Centre Cultural La Nau (Sala Estudi General), a les 20 hores. Una hora abans, a les 19 hores, i com a avantsala, es va fer la conferència inaugural a càrrec del xef Jorge Bretón, a l’Aula Magna del Centre Cultural de la Nau. Amb el títol ‘La Pasión, camino a la creatividad multidisciplinar’, Bretón, professor del Basque Culinary Center, va aprofundir en l’anàlisi dels processos creatius i se centrà en el concepte de la passió com a eina creativa.

En la part de producte de l’exposició participen quaranta-dos creadors (catorze equips, cadascun dels quals està integrat per tres persones). Entre els restauradors participants hi ha Víctor Rodrigo (Samsha, participant de ‘Top Chef’), Manolo Alonso (Casa Manolo), Vicente Patiño (Saiti), Alejandro del Toro (Alejandro del Toro), Bernd H. Knöller (Riff)… La llista completa de creadors participants en: http://links.uv.es/zebek23

L’exposició es fa amb la col·laboració de la Universitat de València, el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, el Laboratori d’Etnologia d’Aliments de la Universitat Politècnica de València i les associacions gastronòmiques ‘A-cuinar’ i ‘Nos Vemos en Valencia’.

+Info: http://links.uv.es/uO4kfvV

Data d'actualització: 18 de Febrer de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar