Estàs a: > > Estableixen el control de malalties parasitàries entre més de 2.200 menors de Corn Island

Estableixen el control de malalties parasitàries entre més de 2.200 menors de Corn Island

Execució del projecte de cooperació a Corn Island, Nicaragua

Execució del projecte de cooperació a Corn Island, Nicaragua

Un projecte de cooperació de la Universitat de València, dins del marc del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, ha permés establir un protocol de control, el tractament parasitològic adequat i les mesures de prevenció necessàries en la lluita contra el parasitisme intestinal entre la població infantil de Corn Island, que ha beneficiat més de 2.200 menors.

Segons assenyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS), molts problemes mèdics, socials i econòmics de tot el món s’originen en l’elevada influència de les malalties parasitàries. D’entre elles, les de microhàbitat intestinal són les més prevalents i cosmopolites, a més de tractar-se de les més comunes en les comunitats més pobres i desfavorides. Aquestes malalties són més agressives encara entre la població escolar, on realment causen estralls. De fet, poden provocar greus problemes intestinals, quadres anèmics severs, retard en el creixement, desordres en la funció cognitiva i, fins i tot, la mort.

El dia 7 d’abril és el Dia Mundial de la Salut, que commemora, des de l’any 1950, la fundació de l’OMS. En dates així cobren sentit iniciatives socials, científiques i de desenvolupament com la que ha dut a terme la Universitat de València a l’arxipèlag del Carib. La doctora Carla Muñoz-Antoli, professora titular del Departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, ha dirigit el projecte ‘Impacte de la insularitat sobre el parasitisme intestinal de la població infantil nicaragüenca: el cas de l’arxipèlag de Corn Island’, amb el qual s’ha aconseguit millorar l’estat de salut de més de 2.200 menors nicaragüencs. “La Universitat ha de projectar-se cap a la societat contribuint en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, en la conservació del medi ambient i en la cooperació al desenvolupament dels pobles desfavorits”, afirma la investigadora.

Així doncs, per a completar dos projectes anteriors dirigits pel doctor J. Guillermo Esteban, en 2007 i 2009, que van permetre el tractament de la població infantil dels departaments de Managua, de Río San Juan i de la Región Autónoma del Atlántico Sur (RAAS), l’equip de la doctora Muñoz-Antoli es va plantejar “finalitzar l’estudi abastant la població infantil de les illes de Corn Island, pertanyents a la RAAS”, indica la professora de la Universitat de València.

Corn Island són dues illes d’un arxipèlag localitzat a la costa del Carib, que suposa un enclavament privilegiat on, malgrat l’auge del turisme, es mantenen uns alts nivells de pobresa a causa de la falta d’infraestructures, treball i serveis. Tot açò contribueix a l’aïllament i la marginació de la població.

El projecte de la Universitat de València, que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Politècnic de la Salut ‘Luis Felipe Moncada’ de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua com a contrapart local, ha avaluat la influència de la insularitat sobre l’estat de salut dels xiquets i les xiquetes d’aquestes illes mitjançant l’anàlisi de l’estat parasitològic intestinal. D’aquesta manera, s’ha pogut alertar als entorns familiar i municipal del grau de transmissió parasitològica, així com de la gravetat dels paràsits detectats.

Entre altres assoliments, i gràcies també a l’aportació del Ministeri de Salut de Nicaragua (MINSA), s’ha procedit a l’adequat tractament parasitològic i s’ha impulsat un procés d’educació de la població per a aconseguir adoptar mesures preventives i així interrompre la transmissió dels paràsits. La finalitat: incrementar la salut dels xiquets i les xiquetes de la zona i de les seues famílies.

El projecte, pas a pas
Per a la consecució d’aquest objectiu, s’ha dut a terme la capacitació professional d’un membre de la contrapart; una expedició científica a Nicaragua per a la recol·lecció de mostres; el processament analític amb tècniques etiològiques de les mostres; i l’elaboració d’un protocol de control per al tractament parasitològic entre els habitants de Corn Island i d’un paquet de mesures preventives higièniques i sanitàries.

Segons explica la doctora Carla Muñoz-Antoli, els objectius concrets del projecte són “conèixer l’espectre de paràsits intestinals responsables de l’alteració de l’estat de salut de la població infantil fins als 15 anys; conèixer les prevalences de parasitació en cada espècie paràsita detectada; conèixer les intensitats de parasitació de les espècies d’helmints detectats; conèixer els possibles casos de multiparasitismes; establir les característiques epidemiològiques de cada espècie paràsita detectada; identificar els factors de risc; i establir el tractament parasitològic adequat, així com les mesures pertinents per a la prevenció, lluita i control de les diferents parasitosis”.

Àmbit d’aplicació
L’àmbit d’aplicació del projecte se centra en la població insular de Corn Island, a Nicaragua. Aquest país és el segon més pobre d’Amèrica Llatina, després d’Haití.

Els problemes més importants de la població insular són tres: la salut, a causa de la falta d’instal·lacions sanitàries i de personal mèdic especialitzat (per açò, la majoria de les vegades, les persones malaltes acudeixen a processos curatius ancestrals sense base científica); l’educació, de difícil accés pels baixos salaris i la sobrecàrrega de treball dels docents; i el medi ambient en tant les condicions d’accés sostenible a serveis bàsics de sanejament i aigua potable, ja que es troben amb problemes seriosos en la manipulació dels residus (no existeix sistema de clavegueram, per exemple) i solament el 23% de les llars rep aigua potable.

El Programa 0,7 de la Universitat de València
El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.

Data d'actualització: 22 d'Abril de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar