Estàs a: > > Projecció del documental ´Temps de pansa. La memòria del riu-rau´

Projecció del documental ´Temps de pansa. La memòria del riu-rau´

Temps de pansa

Temps de pansa

El proper dimecres 22 d´abril a les 19h tindrà lloc la projecció d´aquest documental que preten posar en valor la rellevància arquitectònica dels riu-raus i fer un repàs al procés d´el.laboració de la pansa. L´acte estarà obert al públic en general.

L´àudio-visual,de 30 minuts, evoca un passat agrícola marcat per la elaboració de la pansa de mascatell, un producte que va tenir gran importància en l´economia local del segle XIX i que ha deixat un patrimoni arquitectònic singular: els riu-raus.

El documental ha estat realitzat per l´historiador de Gandia, Carlos Fuster, per Casimir Romero García i per l´artista Anmorsigol. Després de la projecció del treball, el mateix Fuster dirigirà un col.loqui sobre el treball on tractarà de posar en valor el procés d´el.laboració de la pansa. Segons explica el propi Carlos Fuster va ser a principis del s.XIX "quan la el.laboració de la pasa escaldada es va convertir en una activitat important per les comarques centrals valencianes i va enriquir una bona part de la societat". A més, aquesta activitat va modificar el paissatge de la època. Els camps de poblacions com Montitixelvo, Terrateig, Benicolet, Aielo, Rugat i altres localitats de La Safor es van omplir de vinyes per donar resposta a l´elevada demanda del moment. En tots aquestos paisatges aparegueren, a més, riu-raus on es cuidava la pansa.

Activitat complementària

Els alumnes de la Universitat dels Majors tindran la possibilitat de completar l´activitat amb una ruta que es realitzarà el divendres 22 de maig pel matí. Es tracta d´una senzilla ruta per la Vall d´Albaida on coneixeran els vestigis dels riu-raus, mostres de temps passats on l´el.laboració de les panses escaldades va ser l´epicentre de gran part de les vides de Montitxelvo i Terrateig, poblacions que es visitaran.

Aquelles alumnes que realitzen l´activitat completa, projecció i eixida, obtindran un crèdit (10hores) a l´itinerari d´Unimajors.

Data d'actualització: 15 d'Abril de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar