Estàs a: > > Investigadors de la Universitat contribueixen al disseny de polítiques de propietat intel·lectual al Perú

Investigadors de la Universitat contribueixen al disseny de polítiques de propietat intel·lectual al Perú

Felipe Palau (esquerra), en un dels seminaris al Perú.

Felipe Palau (esquerra), en un dels seminaris al Perú.

La Universitat, a través del Programa 0,7, i amb la col·laboració de la Pontificia Universidad Católica del Perú, ha desenvolupat al país andí un projecte amb el qual ha contribuït a la millora del disseny de polítiques públiques en l’àrea de la propietat intel·lectual, la qual es commemora cada 26 d’abril.

Gràcies a la convocatòria del Programa 0,7, realitzada pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, i al suport de la Fundació General de la Universitat de València, un grup d’experts d’aquesta institució acadèmica, dirigits pel professor de Dret Mercantil Felipe Palau, ha aconseguit satisfer la demanda d’especialistes en el camp de la propietat intel·lectual, desenvolupar recerques interdisciplinàries empíriques i introduir-les en l’ensenyament de la propietat intel·lectual i del dret de la competència.

Segons assenyala Palau, s’arribà a aquest punt en detectar una sèrie de manques “d’especialistes en propietat intel·lectual en diferents disciplines, d’enfocament multidisciplinar, d’estudis empírics sobre l’impacte de la propietat intel·lectual en el desenvolupament econòmic, de material bibliogràfic i de maneig de bases de dades”.

El professorat responsable del projecte va descobrir aquesta problemàtica després de mantindre una llarga trajectòria acadèmica amb l’entitat sòcia local. “La relació s’inicià amb unes primeres estades de recerca, col·laboràrem en el projecte ‘El disseny industrial comunitari i les seues incidències en les xicotetes i mitjanes empreses’ i treballàrem conjuntament en un projecte sobre regulació jurídica als països andins”, indica el professor Felipe Palau.

L’objectiu del projecte de cooperació valencià ‘Polítiques de propietat intel·lectual i desenvolupament econòmic al Perú’ ha estat, segons apunta el seu principal responsable, “contribuir a que al Perú existisca un millor enteniment sobre la dimensió dels drets de propietat intel·lectual perquè les persones competents puguen prendre decisions adequades en el disseny de polítiques públiques”.

Ambdues universitats col·laboradores han estat conscients del rol social que compleixen, així com del paper que tenen els drets de propietat intel·lectual i de la competència per a poder utilitzar-los com a instrument per al disseny de polítiques públiques. En aquest sentit, Palau reflexiona: “Les institucions governamentals són les primeres interessades en comptar amb persones amb millors coneixements en propietat intel·lectual i competència, i els universitaris són els futurs treballadors i treballadores de les institucions públiques i d’altres sectors econòmics. Una major captació d’estudiants en aquestes àrees farà possible l’elaboració de polítiques públiques orientades al desenvolupament econòmic, al desenvolupament humà sostenible i alleujar la pobresa de la regió”.

És per això que, experts de la Universitat de València i de la Pontificia Universidad Católica del Perú, amb la col·laboració de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI), l’Oficina Europea de Patents (OEP) i l’Institut Max-Planck de Dret de la Propietat Intel·lectual i de la Competència, han proveït de noves perspectives l’educació peruana sobre aquesta matèria, a més de generar aportacions de qualitat que permeten als actors econòmics, polítics i socials del Perú prendre decisions informades.

El Programa 0,7 de la Universitat de València
El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.

Data d'actualització: 27 d'Abril de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar