Estàs a: > > Lĺepidemiologia nutricional en contextos de crisi humanitÓria, a anÓlisi en una jornada internacional

Lĺepidemiologia nutricional en contextos de crisi humanitÓria, a anÓlisi en una jornada internacional

Inauguraciˇ de la jornada internacional de cooperaciˇ en el sector de la salut

Inauguraciˇ de la jornada internacional de cooperaciˇ en el sector de la salut

La Universitat de ValŔncia, juntament amb el Patronat Sud-Nord, va organitzar una jornada internacional de cooperaciˇ al desenvolupament en el sector de la salut a lĺAula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia el passat 12 de juny. Lĺencontre acadŔmic va estar inaugurat pel rector Esteban Morcillo.

Aquesta jornada va oferir una formació bàsica en antropometria i epidemiologia nutricional aplicable en contextos de crisi humanitària i situacions de transició en el sector salut. Així mateix, va servir per a donar a conèixer les tècniques fonamentals per a prendre, analitzar, interpretar i reportar els resultats de les perquisicions nutricionals de manera rigorosa i fiable.

Per a allò, la jornada comptà amb la participació de quatre experts, professorat i personal tècnic especialitzat, en la matèria. Mercedes de Onís, coordinadora de la Unitat d’Avaluació i Monitoreig del Creixement del Departament de Nutrició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra, Suïssa, exposà les gràfiques de creixement de la institució per a la qual treballa.

María Dolores Madorrán i María Dolores Cabañas, codirectores del Grup de Recerca EPINUT de la Universitat Complutense de Madrid, desenvoluparen temes com ara l’antropometria en cooperació, indicadors antropomètrics i criteris diagnòstics de desnutrició aguda i crònica; l’estandarització de les mesures antropomètriques per a la seua precisió i exactitud; i l’aplicació de referències internacionals i software per al tractament de les dades antropomètriques.

Per la seua banda, D.J.M. Madrazo, de l’ONGD Acción Contra el Hambre-Espanya, mostrà com es realitza una avaluació nutricional en situacions d’emergència a través del mètode de treball d’aquesta ONGD, la qual utilitza la metodologia SMART/ENA, sigles que corresponen a l’anglés ‘Standarized Monitoring Assessment Relief Transitions/Emergency Nutrition Assessment’.

Va cloure la jornada el professor de la Universitat de València José Miguel Soriano, delegat del Rector per a Cooperació i president executiu del Patronat Sud-Nord, qui reflexionà sobre les perspectives de futur de la cooperació al desenvolupament en el sector de la salut.

Objectius
Els principals objectius de l’organització d’aquesta jornada han estat: aprendre les mesures antropomètriques que s’utilitzen en el diagnòstic de la desnutrició infantil en contextos humanitaris; donar a conèixer l’evolució en l’ús dels indicadors antropomètrics; explicar com s’han desenvolupat els patrons actuals que avaluen el creixement i el desenvolupament dels xiquets i els joves; revelar la importància de tècniques predictives de la mortalitat infantil; i familiaritzar-se amb el software apropiat per al desenvolupament d’intervencions d’emergència.

Han col·laborat amb l’organització d’aquesta trobada, per part de la Universitat de València, la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i l’Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament; el Grup de Recerca EPINUT, adscrit a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid; l’ONGD Acción Contra el Hambre; i el Departament de Nutrició de l’OMS.

Data d'actualització: 21 de Juliol de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar