Estàs a: > > La Universitat posa en marxa la primera Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles SINERGIA

La Universitat posa en marxa la primera Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles SINERGIA

Foto de família de les persones participants en SINERGIA 2015.

Foto de família de les persones participants en SINERGIA 2015.

La Nau va acollir el passat dia 2 de juliol la presentació de les jornades SINERGIA, per a la creació d’una Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles pionera dins del panorama nacional. Les jornades van propiciar la trobada entre 15 formacions musicals, de l’1 al 3 de juliol.

En la inauguració de les jornades, el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, es va referir a la necessitat d’establir vincles i intercanviar recursos culturals entre les universitats espanyoles, perquè baix diferents vicerectorats totes escometen ambiciosos programes que podrien tindre un major impacte si aquestes experiències es compartiren. En aquest sentit, va apuntar que seria desitjable que la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) comptara amb una sectorial de cultura per a treballar de forma coordinada.

A Antonio Ariño li van acompanyar a la taula el director del Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll; el director de Santander Universitats a l’Àrea de Llevant, José María García de los Ríos; el vicerector d’Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat d’Alcalá de Henares, José Raúl Fernández del Castillo; i el vicerector de Comunicació i Cultura de la Universitat de Múrcia, José Antonio Gómez, l’orquestra de la qual actua aquesta nit al Claustre de La Nau.

Per a Ripoll, “és fonamental que l’alumnat s’implique i participe en les activitats que els proposen les universitats, les quals contribueixen a la seua formació integral”, paraules que va subscriure, així mateix, el vicerector madrileny, qui va aprofitar aquest context per a reclamar finançament cultural.

García de los Ríos, per la seua banda, va assenyalar que els projectes que comparteix l’entitat bancària a la qual representa amb la Universitat de València en l’àmbit musical “formen part del compromís de Banco Santander amb l’educació superior” i va destacar el protagonisme de la institució acadèmica valenciana en les seues polítiques de responsabilitat social.

Finalment, José Antonio Gómez es va referir a SINERGIA com a “una gran idea” per a “enfortir i reforçar” el paper de les orquestres dins del mateix entorn universitari.

Quatre concerts
Els concerts de les orquestres universitàries més destacades d’Espanya van culminar aquestes jornades cada nit, des del passat dia 30 de juny, en què va actuar l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, seguida el dia 1 de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant; el dia 2, l’Orquesta Universitaria de Murcia; i el dia 3, l’Orquesta de la Universidad de Granada.

Aquestes primeres jornades d’intercanvi d’experiències musicals entre les orquestres universitàries espanyoles han pretés crear sinergies entre les agrupacions participants -una quinzena- i, per extensió de les seues universitats, per a facilitar la creació de nous fòrums i una producció en conjunt d’activitats.

L’Orquesta de la Universidad de Granada clou SINERGIA
L’Orquesta de la Universidad de Granada, sota la direcció de Gabriel Delgado, clausurà els concerts dins del marc de les jornades SINERGIA, el dia 3 de juliol, al Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Va oferir un concert amb dues parts ben diferenciades que comptà amb la intervenció d’Adriana Zarzuela (violí) com a solista. La primera part va ser completament clàssica i va estar dedicada a Mozart. “El factor clàssic sempre ho tenim en compte perquè ocorre en qualsevol orquestra i, sobretot, l’obra de Mozart”, apuntà el director granadí.

L’obertura de ‘Le nozze di Figaro, K. 492’ és una peça amb la qual l’orquestra universitària de Granada “està començant a rodar”. “És una de les obres que anem a presentar a l’Auditori Nacional juntament amb el Cor de la Universitat Politècnica de Madrid”, indicà Delgado.

A continuació, l’orquestra tocà el ‘Concert per a violí núm. 5, en la major, k. 219’, també de Mozart, on va intervindre la solista. “Adriana Zarzuela ja se’n va de l’orquestra i volem que s’acomiade tocant el Cinqué de Mozart, tan especial pel seu aire turc, ple dels recursos típics en Mozart per a descriure aquest tipus de música”, explicà Gabriel Delgado.

Ja en la segona part, l’Orquesta de la Universidad de Granada rescatà la ‘Simfonia núm. 9, en mi bemoll major, op. 90’, de Dmitri Xostakóvitx (1906-1975), que interpretà uns dies abans d’aterrar a València, dins del Festival Internacional de Granada. “S’ha programat aquesta obra perquè trenca totalment amb l’estil de la primera part mozartiana. Als músics els resulta molt atractiva per a tocar, per al director és un repte i per al públic, atraient. El tractament de l’harmonia és diferent a la música clàssica barroca i només dura mitja hora, amb la qual cosa compensa molt bé el programa”, justificà el director, per a qui la trobada d’orquestres universitàries en les jornades SINERGIA ha sigut “tot un encert”. “Treballem lluny, cadascun a la nostra ciutat i d’aquesta manera podem compartir l’experiència de cadascú. És una iniciativa molt interessant i molt necessària”, va sostindre.

L’orquestra i el seu director
L’Orquesta de la Universidad de Granada va ser fundada l’any 2007. Des de la seua presentació oficial, ha realitzat més de 100 concerts a Granada i la seua província, així com a les ciutats espanyoles de Jaén, Sevilla, Alacant, Santiago de Compostel·la i Valladolid, i en festivals de música i dansa. En l’àmbit internacional, ha actuat al Marroc i, recentment, ha dut a terme la seua primera gira internacional, dins del projecte ‘Enarmonía’, amb 10 concerts a Xina.

Els seus programes presenten un repertori orquestral que conjuguen tradició i modernitat. Ha realitzat les reestrenes de ‘tonadilles’ escèniques del segle XVIII, la recuperació dels Scholarum Carmina o l’estrena de la banda sonora de pel·lícules, així com estrenes absolutes d’obres contemporànies d’Héctor Márquez, Karl Fiorini o Eduardo Morales-Caso. El treball d’aquest últim va suposar el primer enregistrament discogràfic de l’orquestra per al segell ‘Verso’.

En la seua faceta formativa, destaca pel seu programa d’ajudes a l’estudi i el seu suport a la promoció artística dels membres de l’orquestra. Organitza el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada i els Cursos Internacionals ‘Manuel de Falla’ amb mestres de la talla de Lluís Claret, Dennis Parker o Kevork Mardirossian, entre uns altres.

El seu director, Gabriel Delgado Morán, ha estudiat a Còrdova i Granada, i ha realitzat estudis de postgrau a la Louisiana State University (EUA). S’ha perfeccionat amb mestres de renom, com ara James Paul, Arturo Tamayo o Jesús López Cobos. Ha sigut finalista en diversos concursos de direcció d’orquestra; i ha dirigit orquestres, com la Louisiana State University Symphony Orchestra, la Philharmonic Orchestra of the State Theatre of Cottbus (Alemanya), l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia i l’Orquestra Ciutat de Granada (OCG), entre unes altres. En la seua activitat docent, des de l’any 2006 imparteix les assignatures de violoncel i música de cambra al Reial Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’ de Granada.

Adriana Zarzuela, violí
Nascuda a Granada en 1994, va començar els seus estudis musicals amb cinc anys. Actualment cursa 3º de Grau Superior al Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’ de Granada i ha rebut nombroses classes magistrals dels violinistes més prestigiosos.

Així mateix, ha obtingut nombrosos premis en concursos nacionals i internacionals, com el Concurs del CPM ‘Ángel Barrios’ de Granada, segon premi de solistes (2010) i 1r premi de cambra (2011); V Concurs Nacional de Violí ‘Marcos Pedro Moreno Jiménez’, segon premi (2012); Concurs de Música de cambra del Reial Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’, 1r premi (2013); VIII Concurs Nacional de Música de cambra ‘Agua Viva’, 2º premi (2014); i XVI Concurs Internacional de Música de cambra ‘Ciutat de Vinaròs’, Menció d’Honor (2014).

Serenates 2015 ha tingut la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’AVL, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i Heineken España.

Data d'actualització: 28 de Juliol de 2015
Publicat en: Música, Música, Principal

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar