Estàs a: > > Paz Lloria: “Cada vegada són més incisius i lesius els atacs a les dones en les xarxes socials”

Paz Lloria: “Cada vegada són més incisius i lesius els atacs a les dones en les xarxes socials”

Paz Lloria. Foto: Juantxo Ribes.

Paz Lloria. Foto: Juantxo Ribes.

La professora de la Universitat de València Paz Lloria ha estat coordinadora del curs ‘Dret penal i TIC. Algunes qüestions sobre ciberdelinqüència’, que se celebra del 20 al 22 de juliol en el marc de la 32 edició de la UEG, amb l’objectiu d’analitzar les noves formes de delinqüència amb una aproximació als delictes que es cometen a internet.

Segons ha assenyalat Lloria, professora de Dret Penal i codirectora del Màster en Dret i Violència de Gènere de la Universitat de València, en roda de premsa celebrada aquest dimarts, la “viralitat” de la xarxa, l’anonimat que proporciona internet a l’autor, les polítiques de privadesa i la manca de formació fan que els riscos siguen diferents. És en aquest punt en el que la professora de Dret Penal ha anomenat la valoració que cal fer dels models penals tradicionals, si cal formular nous tipus i si el nou Codi Penal que entrarà en vigor, previsiblement, el pròxim 1 de juliol, cobrix aquestes necessitats.

La professora ha indicat que s’ha observat un augment, durant els últims anys, de les amenaces i vexacions cap a les dones a causa de l’ús generalitzat de les noves tecnologies i de les xarxes socials. Un altre delicte relacionat amb les relacions personals és el “sexting”, un moviment que consisteix en la difusió d’imatges o vídeos de caràcter sexual. El problema ve quan qui els rep decideix difondre’ls entre amics o penjar-los en internet, pot ser a causa d’una ruptura o per despit. Lloria ha assegurat que moltes víctimes d’assetjament en les xarxes socials no arriben a denunciar ja que creuen que es tracta d’una situació normal, el que la professora anomena “el problema de l’adequació social”.

Un dels temes més cruents és la pornografia infantil. Aquest tipus de delicte està sofrint un augment per l’ús que fan cada vegada més prompte els menors dels telèfons mòbils amb connexió a internet. La professora ha explicat el paper fonamental que juguen tant els pares com els educadors per tal d’evitar situacions d’intercanvi de fotografies o possibles encontres amb el suposat pederasta. Lloria ha indicat que a la web del Ministeri d’Indústria hi ha una sèrie de vídeos formatius que poden ajudar a conscienciar els més joves.

Per últim, ha remarcat els delictes econòmics que tenen lloc també en internet. La coordinadora del curs ha explicat que el més important és conèixer el mitjà ja que, segons ha dit, hi ha molts usuaris que no saben el que fan a la web. Aquest joc es perillós degut a que hi ha moltes pàgines web dedicades a l’estafa. Lloria ha insistit en la importància de no comprar en pàgines poc conegudes i, si es fa la compra, assegurar-se de no donar cap data que no siga necessària, a més d’utilitzar mètodes de pagament segurs.

Participa en un simulacre
Julio Fernández és degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València i coordinador del curs ‘Parada cardiorespiratòria, reanimació cardiopulmonar i desfibril·lació semiautomàtica: participa en un simulacre’, que ha finalitzat aquest dimarts. L’objectiu del curs ha estat formar a la població en general en la tècnica de la reanimació cardiopulmonar.

Segons ha assenyalat Fernández, té especial transcendència el fet de que moltes persones coneguen aquesta tècnica per a que en un moment donat puguen actuar ja que en la majoria d’ocasions no hi ha cap professional prop de la persona que necessita una reanimació. El professor ha assegurat que és fonamental la primera actuació abans de l’arribada del personal mèdic ja que “gràcies a la reanimació cardiopulmonar i a l’ús d’un desfibril·lador, el 60% dels casos sobreviu”.

El coordinador del curs ha indicat que a Espanya ocorren unes 24.000 parades cordiorespiratòries a l’any i que, de totes aquestes persones sols sobreviuen entre un 6 i un 11%.

Respecte a la formació que ha rebut el personal que ha acudit al curs, Fernández ha assegurat que es tracta d’una tècnica molt senzilla, encara que exigent físicament. “El personal ha de saber reaccionar al moment, mantenint la calma i la sang freda”, ha explicat. Respecte als alumnes que han acudit al curs, el professor ha comentat que el 80% dels assistents són estudiants de la branca sanitària.

En relació a les causes principals d’una parada respiratòria, el professor d’Infermeria ha anomenat les malalties patològiques cardiovasculars, en augment en aquests últims anys, els accidents de trànsit, el fet de practicar esports de risc, etcètera. Per contra, Fernández ha indicat que cada vegada són més les persones formades en aquesta matèria.

Data d'actualització: 22 de Juliol de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar