Estàs a: > > José Miguel Sequí: “L’obesitat és la malaltia de moda a nivell infantil”

José Miguel Sequí: “L’obesitat és la malaltia de moda a nivell infantil”

José Miguel Sequí. Foto: Juantxo Ribes.

José Miguel Sequí. Foto: Juantxo Ribes.

El cap de Pediatria de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, José Miguel Sequí, ha coordinat aquesta setmana el curs ‘Quan ens hem de preocupar per... en Pediatria?’, que, segons ha indicat, “naix de la constatació de que hi ha molts pares que es preocupen per una simptomatologia lleu però, en canvi, hi ha que arriben a la consulta molt tranquils i la realitat és que el xiquet té una patologia greu”.

Durant el curs s’han exposat els motius de les consultes més freqüents, com ara, cefalees, convulsions, diarrea, vòmits, al·lèrgies, sang en l’orina, etcètera. En aquest sentit, Sequí ha explicat com d’important és el coneixement d’aquestes malalties, “sabent diferenciar els signes d’alarma que obligarien a acudir a un especialista o, en canvi, les reaccions sense importància”.

En resum, “el curs ha tractat de formar els assistents, donar-los unes pautes per a que puguen interpretar la gravetat o no dels signes, per a que sàpiguen del que s’han de preocupar i del que no”, ha conclòs el pediatra.

Respecte a la malaltia de moda a nivell infantil, Sequí no ha dubtat a l’hora d’afirmar que es tracta de l’obesitat. Una patologia, ha sentenciat, “sense cap justificació en un infant ja que pot determinar la seua qualitat de vida en un futur”. Els principals motius d’aquesta malaltia, ha assenyalat, “no són altres que les preses dels pares en la vida diària, i la no assistència a activitats esportives per part del xiquet”.

Participació ciutadana i medi ambient
Per la seua banda, la professora titular de Bioquímica i Biologia de la Universitat de València María Ángeles Ull ha presentat el curs ‘Participació Ciutadana i Medi Ambient’ que ella mateixa coordina. En aquest curs han intervingut professors de l’ERI (Entitat d’Investigació Interdisciplinar) d’Estudis sobre Sostenibilitat, a més de membres de la Fundació Entretantos de Castella-Lleó dedicada a l’àmbit forestal. Durant el curs s’han tractat assumptes com ara les polítiques d’aigües, els espais naturals protegits, el voluntariat ambiental o l’Agenda 21. Segons ha indicat la professora, la intenció del curs és mostrar la participació ciutadana com a eina de canvi i mostrar “la importància de donar a conèixer a la població com pot ajudar quan hi ha un conflicte entre la societat i el medi ambient”.

María Ángeles Ull ha posat de relleu el fet de que, actualment, les portes obertes a la participació en la societat no són suficients. “S’han de trobar nous camins, estimular molt més a la població afectada per a aconseguir que intervinga. De fet, el més important és que no es quede sols en un tràmit, sinó que l’Administració escolte els afectats i canvien així les polítiques en funció de les necessitats ciutadanes”.

Respecte a la informació que hi ha sobre voluntariat ambiental, Ull ha assegurat que des de la Universitat es gestionen molts cursos per a que els interessats contacten després amb les diferents associacions, “però trobem a faltar que els ajuntaments han de realitzar programes per a conscienciar la gent jove dels problemes que afecten al seu poble”.

Respecte a les possibles consultes que es poden fer a la ciutadania, la professora de Bioquímica i Biologia ha explicat que “no es pot fer una consulta sense donar a la població les eines necessàries per a que entenga què és el que ocorre en una zona determinada”. Ha assegurat que no pot continuar-se amb les polítiques d’asfaltat i, en aquest punt és on la ciutadania pot intervindre donant opinions sobre l’ús que se li pot donar a una zona, com gestionar-la per a poder continuar gaudint d’ella, etcètera.

Data d'actualització: 27 de Juliol de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar