Estàs a: > > La Universitat de València ha resolt la concessió del Premi Manuel Castillo

La Universitat de València ha resolt la concessió del Premi Manuel Castillo

Lliurament Premi Manuel Castillo

Lliurament Premi Manuel Castillo

La Universitat de València ha resolt els guanyadors de la primera edició del Premi Manuel Castillo sobre cooperació internacional i cultura de pau. Es tracta d'una iniciativa organitzada a través del Patronat Sud-Nord, amb la qual es dóna compliment al llegat de Manuel Castillo, professor que va exercir a València i que posteriorment va haver d'exiliar-se a Mèxic, i que va transmetre als seus fills la voluntat de deixar el seu llegat a la Universitat a fi de fomentar els estudis sobre la pau i la cooperació entre les nacions.

El premi, creat per primera vegada el 2009, mira de distingir els treballs científics sobre la qüestió citada, i els treballs periodístics que la divulguen i hi sensibilitzen l'opinió pública. Els premis estan dotats amb 5.000 i 3.500 euros, respectivament.

En aquesta primera edició, el jurat ha estat integrat per Francisco Tomás Vert, rector de la Universitat de València i president del jurat; Pilar Collado Capilla, directora general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana; Joaquin Azagra Ros, president executiu del Patronat Sud-Nord; Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD; José María García Álvarez-Coque. en representació del llegat Manuel Castillo, i Joaquín García Roca, expert en cooperació i membro del Ple del Patronat Sud-Nord.

La decisió va ser premiar en la modalitat d'estudis el treball Migraciones, conflictos y cultura de paz, promogut per la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I de Castelló, que recull els treballs del Màster Internacional en Estudis sobre la pau, els conflictes i el desenvolupament, dirigit pel professor Vicente Martínez Guzmán. D'aquest treball, se n'ha valorat la confluència de visions del Nord i del Sud entorn de la qüestió migratòria. El jurat va consiar adient atorgar un accèssit al treball coordinat per Joan Lloret Pastor sobre Ciència i exili. La diàspora dels científics republicans, publicat en la revista Mètode.

Pel que fa al treball periodístic, es va premiar el de la periodista valenciana Carla Fibla, en col·laboració amb Nicolás Castellano, l'àudio llibre dels quals Mi nombre es nadie, prologat per Sami Naïr, és un reportatge ple de sensibilitat que obri els ulls a la realitat de l'aventura de les pasteres.


Manuel Castillo, un personatge singular i avançat al seu temps

La biografia de Manuel Castillo és la d'un personatge singular, que va viure 94 anys i que, sens dubte, va ser un avançat al seu temps. Nascut el 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francès a Càceres i València.

La seua inquietud social el va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques a Extremadura i València, on va arribar el 1919. Ací es va instal·lar amb els seus quatre fills, Diego, Luis, Agustina i Purificación. A més de la docència, va continuar amb les seues activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València a proposta del ministre de Treball. Des d'ambdues institucions va donar suport a obres socials tan destacades com el Reformatori de Joves de Godella, l'Associació Valenciana de Caritat o diversos asils d'ancians. Així mateix, Manuel Castillo va continuar amb les seus activitats periodístiques

Data d'actualització: 17 de Febrer de 2010

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar