Estàs a: > > Mor Jesús Martínez Guerricabeitia, qui va donar a la Universitat de València una gran col·lecció d’art contemporani compromés

Mor Jesús Martínez Guerricabeitia, qui va donar a la Universitat de València una gran col·lecció d’art contemporani compromés

Jesús Martínez Guerricabeitia.

Jesús Martínez Guerricabeitia.

L’empresari, col·leccionista i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia va morir el passat 7 de setembre al seu domicili a València. La Universitat de València li va retre un homenatge al Paranimf de La Nau, on va ser instal·lada la capella ardent. Martínez Guerricabeitia donà a la Universitat una important col·lecció d’art contemporani. Les seues restes descansen des del passat dia 9 al Cementeri General de València.

Jesús Amor Martínez Guerricabeitia va nàixer a la localitat valenciana de Villar del Arzobispo el 1922. Empresari, col·leccionista i mecenes, va rebre una primera educació del seu pare, miner anarcosindicalista culte que li va transmetre la curiositat intel·lectual que li acompanyà al llarg de tota la vida.

Jesús Martínez Guerricabeitia pertany a aquella generació marcada ineludiblement per la guerra i el caràcter repressiu del règim franquista que va portar el seu germà José a fundar la mítica editorial ‘Ruedo Ibérico’. Va patir la presó junt amb la seua família, a causa de les seues conviccions. Una estada a la presó traumàtica, però que va contribuir a part de la seua formació: allà hi va rebre classes de professors represaliats i va millorar els seus coneixements d’anglés. Les últimes classes que rebria, perquè de la presó eixirà convertit prematurament en un adult abocat a forjar-se a si mateix, sense possibilitat de continuar estudiant.

A causa de la Guerra Civil i la dura repressió franquista posterior que va patir tota la família va obrir-se camí en el comerç de pells, fins que el 1951 van emigrar a Colòmbia, on es va dedicar al comerç internacional. Tornà a València en 1965, establint-se en el negoci de l’exportació de calçat alacantí als EUA. A partir d’ací desenvolupà la seua inclinació col·leccionista a més de col·laborar amb diverses forces cíviques.

Fruit d’aquesta tasca com a col·leccionista, va donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València. En reconeixement a aquests mecenatges, ha estat distingit per la Universitat de València (1997), l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (1998), la Facultat de Belles Arts (1999), el Consell Valencià de Cultura (2008), l’Ajuntament de València (2010) i el diari Levante-EMV (2013).

José Martín, biògraf de Jesús Martínez Guerricabeitia, el descriu com a “una persona de trets admirables per la sorprenent recuperació del colp que va suposar per a ell i per a la seua família el final de la guerra, per la seua capacitat de refer-se després d’eixir de la presó, les ganes de superar-se i de lluitar per una vida millor”. A la seua biografia, editada el 2013, per la Universitat de València (dins de la col·lecció Paranimf) i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de la Biblioteca Valenciana, va deixar palés que Martínez Guerricabeitia ha sigut una persona “que ha sabut lluitar amb tenacitat i optimisme per a sobreposar-se a les dificultats fins a millorar el seu estatus i poder tornar a Espanya, on va fer realitat el seu amor pels llibres, amb la construcció d’una àmplia biblioteca, i per l’art, amb una exquisida col·lecció de pintura de temàtica social”.

Data d'actualització: 10 de Setembre de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar