Estàs a: > > El Grup de Teatre de la Universitat celebra 25 anys amb una intensa activitat

El Grup de Teatre de la Universitat celebra 25 anys amb una intensa activitat

Participants en la presentació dels 25 anys de teatre amb ASSAIG.

Participants en la presentació dels 25 anys de teatre amb ASSAIG.

El Grup de Teatre ASSAIG compleix 25 anys. Per celebrar aquest aniversari, la Universitat de València ha preparat una intensa activitat teatral al llarg d’aquest curs, que començà el passat 14 d’octubre, i ha editat un llibre de 375 pàgines que analitza la trajectòria de la formació.

Creat el 1990 per representar la Universitat de València dins de les arts escèniques, el grup ASSAIG s’ha convertit en una de les agrupacions teatrals més importants de l’escena universitària espanyola.

ASSAIG de la Universitat de València ha obtingut premis tan importants com el premi Micalet de Teatres de la Generalitat a la producció no professional en 2000 i el primer premi en el 17é concurs Vila de Mislata al millor espectacle en 1998 i 2007 per ‘Les dones de Sade’ i ‘Per Sant Lluc’, respectivament.

Alguns actors i dramaturgs professionals de l’escena actual, entre els quals destaquen Jorge Picó, Juan Vicente Martínez Luciano, Juanjo Prats, Alfredo Mayordomo, Antoni Tordera, Xavi Puchades, Maria Josep Peris, Ana Conca, Pau Pons, Desirée Belmonte…, han col·laborat formant part d’ASSAIG. I la formació universitària ha representat textos inèdits i adaptacions de dramaturgs de la talla de Max Aub, Quim Monzó, Rodolf i Josep Lluís Sirera, Carles Pons, Arturo Sánchez, Xavi Puchades, Patricia Pardo, Juli Disla o Las Federicas, entre uns altres.

Tant la trajectòria del grup com la programació que la Universitat ha preparat per commemorar aquests 25 anys d’existència s’ha exposat aquest dimarts en la roda de premsa que s’ha celebrat a La Nau i que ha comptat amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; el director d’ASSAIG des de la seua creació, Pep Sanchis; la nova directora de l’Aula de Teatre de la Universitat, Laura Monrós; i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.

La programació teatral de la Universitat de València va començar el dia 14 d’octubre, al Paranimf de La Nau, amb la reposició de ‘Per Sant Lluc’ durant tres dies. La programació d’aquest primer quadrimestre inclou 16 muntatges diferents i es pot consultar ací.

Durant la roda de premsa, el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, va destacar “la importància que han tingut les arts escèniques i el teatre a la Universitat de València”, així com “la continuïtat i estabilitat d’ASSAIG (Grup de Teatre de la Universitat de València), amb 33 produccions i diversos premis de teatre al llarg d’aquests 25 anys, un fet pel qual ha esdevingut un dels grups referents en l’escena universitària espanyola, tant per la normalització en l’activitat teatral com lingüística, ja que tots els muntatges es realitzen en valencià”. Una tasca, segons ha insistit, que ha estat possible per l’aposta per les arts escèniques i “la flama del teatre” dels seus predecessors en el Vicerectorat: Antoni Tordera, Juli Peretó, Rafael Gil i Josep Lluís Sirera.

L’Aula de Teatre de la Universitat manté una programació estable a la Sala Matilde Salvador, que s’ofereix al llarg del curs acadèmic tant per al públic universitari com per a la societat. Solen ser muntatges de caràcter poc tradicional de companyies valencianes i moltes vegades amb joves, la qual cosa permet descobrir noves companyies i prendre el pols a l’escena valenciana. Aquest any la programació inclou novetats, segons ha dit Laura Monrós.

En primer lloc, segons va detallar la nova directora de l’Aula, la programació és protagonitzada per companyies i actors que, de forma directa o indirecta, han participat en els 25 anys d’història d’ASSAIG (Grup de Teatre de la Universitat).

A més, s’han reposat quatre dels espectacles més representatius d’ASSAIG (‘Per Sant Lluc’, ‘El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia’, ‘Les dones de Sade’ i ‘Parelles de fet’) i com a aposta pel caràcter formatiu, naix el programa ‘L’Aula a l’Aula’, diverses sessions de Teatre Fòrum organitzades per la Theatre Forum Society, una associació d’estudiants de la Universitat. En les sessions del Fòrum participaran autors, directors, actors i traductors de les obres que es debaten moderades per noms rellevants de l’escena valenciana com Juan Vicente Martínez Luciano i Josep Lluís Sirera. La primera de les sessions es desenvolupà el passat 19 d’octubre i va consistir en un debat al volant de les primeres de les reposicions ‘Per Sant Lluc’.

En la sessió del dia 25 de novembre, l’Aula compta amb la col·laboració del Centre de Documentació de Música i Arts Escèniques de CulturArts Generalitat, que cedirà l’enregistrament d’una de les seues produccions per a projecció i debat posterior.

El 1985 comença l’activitat de l’Aula de Teatre, tal com es coneix en l’actualitat, amb una programació teatral estable, i solament tres anys més tard, el 1998, l’activitat de l’Aula de Teatre va rebre el Premi Micalet de la Generalitat Valenciana a la millor contribució no professional en el desenvolupament de la pràctica teatral. No obstant això, la relació del teatre i la Universitat és històrica, ja que ja als anys 30 del segle passat, Max Aub va dirigir l’activitat de ‘El Búho’, el grup de teatre universitari de València.

Laura Monrós, nova directora de l’Aula de Teatre
Laura Monrós és la nova directora de l’Aula de Teatre de la Universitat. Monrós substitueix en el càrrec Ferran Grau, que l’ha dirigida els últims 13 anys (2002-2015). Laura Monrós Gaspar és llicenciada en Filologia Anglesa i Hispànica per la Universitat de València. El 2009 es va doctorar en l’especialitat de Filologia Anglesa amb una tesi que rescatava de l’oblit obres de teatre de la tradició popular britànica del segle XIX. Després de ser professora de la Universitat d’Alacant entre 2008 i 2010, Laura Monrós va tornar a la Universitat de València com a docent i investigadora del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya. Des dels seus començaments ha realitzat la seua recerca teatral en centres internacionals de prestigi com el King’s College de Londres o la Universitat d’Oxford, de la qual en l’actualitat és Honorary Research Associate a través de l’Archive of Peformances of Greek and Roman Drama. Des de 2004 és membre del Grup de Recerca i Acció Teatral de la Universitat de València (GRATUV). En la seua activitat acadèmica ha publicat més de 40 capítols i articles de recerca teatral i cinc llibres, entre els quals hi ha ‘Cassandra the Fortune-Teller: Prophets’, ‘Gipsies and Victorian Burlesque’ (Levante Editori, 2011) i ‘Victorian Classical Burlesques. A Critical Anthology’ (Bloomsbury Academic, 2015). També ha col·laborat de forma regular amb companyies de teatre professional i amateur de l’àmbit nacional i internacional.

Data d'actualització: 21 de Desembre de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar