Estàs a: > > La Càtedra Cucó repassa els últims anys del franquisme i el període de transició en una jornada a Gandia

La Càtedra Cucó repassa els últims anys del franquisme i el període de transició en una jornada a Gandia

Jornada Càtedra Cucó

Jornada Càtedra Cucó

La Càtedra Alfons Cucó va organitzar a Gandia, el passat 20 de novembre, la jornada ‘Ara que fa quaranta anys. Abans i després del 20N’. Va ser una cita que va prendre com a motiu principal el 40 aniversari de la mort de Francisco Franco, i s´aproximà a l’estudi i la reflexió del període del tardofranquisme, així com del període de trànsit a la democràcia a Espanya.

La jornada, que comptà amb alguns dels principals especialistes en el tema procedents d’universitats de tot Europa, prestà especial atenció a les dinàmiques socials, polítiques i culturals més presents en aquells moments, tot incloent l’anàlisi dels moviments socials, les cultures polítiques antifranquistes, la qüestió nacional i les dinàmiques de gènere.

La jornada la va obrir el professor Alfonso Botti, de la Università degli Studi de Mòdena, qui pronuncià la conferència ‘Davant la fi de la dictadura’. A continuació, el professor Pau Casanellas, de la Universidade Nova de Lisboa, parlà sobre la repressió i el control social en els últims anys del franquisme.

La història del PCE i del seu paper com a partit antifranquista va ser el tema que desenvolupà Emanuele Treglia, de la Università LUISS de Roma, i tot seguit, Ismael Saz, de la Universitat de València, tractà sobre ‘No només elits. La lluita per la democràcia’.

Ja per la vesprada, la sessió la va obrir Leyre Arrieta, de la Universidad de Deusto, per pronunciar la conferència ‘Pacte i autogovern. PNV i la qüestió basca’. Per la seua banda, Ferran Archilés, de la Universitat de València, parlà sobre ‘Inèrcies i esperances. El País Valencià en canvi’. Tot seguit, Irene Abad tractà sobre el ‘Moviment feminista i el model de gènere en l’esquerra’. La jornada la tancà José Carlos Rueda, de la Universidad Complutense de Madrid, que parlà sobre la representació i la ruptura amb el règim a través de la ponència ‘Televisar el 20N’.

Aquesta jornada ha estat organitzada pel Departament d’Història Contemporània de la Universitat de València en col·laboració amb el Centre de Gandia.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 26 de Novembre de 2015

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar