Estàs a: > > Ni captius ni desarmats: art, memòria i dolor versus política (o violència) en/ des de (l´Espanya del) segle XX (en les col·leccions de 9915 i Martínez Guerricabeitia)

Ni captius ni desarmats: art, memòria i dolor versus política (o violència) en/ des de (l´Espanya del) segle XX (en les col·leccions de 9915 i Martínez Guerricabeitia)

Cartell Ni captius ni desarmats

Cartell Ni captius ni desarmats

Comissariada per Alfonso de la Torre, Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau, 21 de juny - 25 de setembre 2016

L´exposició Ni captius ni desarmats. Art, memòria i dolor versus política (o violència) en/des de (l´Espanya del) segle XX, planteja, mitjançant aquest títol llarg i sonor, amb recognoscible aire de pasquí, una trobada entre les col·leccions de l´Asociación de Coleccionistas Privados de Arte Contemporáneo, coneguda com a “9915” i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia.

Sabedors dels continguts de la col·lecció que, pacientment, va reunir el matrimoni de Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua esposa Carmen García Merchante, una col·lecció centrada en el que aleshores es deia art social, exposada fins a la darreria del mes d´agost a la Fundació Bancaixa, aquesta exposició planteja una certa evocació de l´esperit d´aquells, una mirada, ara des del nostre temps, sobre algunes obres, nacionals i internacionals, que reflexionen sobre la violència o el dolor contemporanis.

A la sala de la Universitat de València poden contemplar-se unes quaranta obres (pintures, escultures, fotografia i vídeo) i un important conjunt de fotografies que, procedents de les col·leccions adés citades, plantegen la vigència d´un art que podria haver continuat integrant-se en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. I alhora subratlla de quina manera el dolor, la reflexió entorn de la violència, l´atracció de l´horror continuen sent motors de l´art en el nostre temps. Quatre capítols presideixen l´exposició: “Silenci (i no) - anar i tornar”; “Històries”, “Etern retorn i ara” i “Capritx espanyol (fotografia)”.

Algunes de les obres ara exposades en Ni captius ni desarmats són hereves directes del collage i el fotomuntatge, que tan fèrtils han resultat per a l´art del nostre temps, i han aconseguit la trobada d´elements poètics dissemblants temptejant entre la foscor, sense esquivar el vertigen que deriva d´aquestes associacions entre la irrealitat del concret. Palpant abismes.

 

Alfonso de la Torre
Comissari de l´exposició



Col·laboren en l´organització de l´exposició Banco Santander i Heineken España, S.A. Amb la participació de Asociación de coleccionistas de arte contemporáneo 9915

 

- Vídeo de l´informatiu de TVE (minut 22´30´)

Data d'actualització: 6 de Setembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar