Estàs a: > > PhotOn Festival rescata el drama dels refugiats a La Nau

PhotOn Festival rescata el drama dels refugiats a La Nau

Photon 2016, al Claustre de La Nau.

Photon 2016, al Claustre de La Nau.

El Centre Cultural La Nau ha estat la seu, per sisé any consecutiu, del festival internacional de fotoperiodisme PhotOn, celebrat del 3 al 7 de maig, si bé durant les setmanes següents es poden visitar tres exposicions, no només a l´edifici històric de la Universitat de València, sinó també a altres dels seus espais com ara el Col·legi Major Rector Peset i el Palau de Cerveró. L´accés a totes les exposicions, dedicades al drama dels refugiats, és lliure.

En ‘Refugiats’, que es mostra al Claustre de La Nau entre el 3 de maig i el 5 de juny, els fotorreporters macedonis Georgi Likovsky i Marco Risovnik retraten la situació dels refugiats que migren per la ruta dels Balcans, una dolorosa realitat que tots dos coneixen d’a prop. Les imatges mostren l’enorme duresa del recorregut, amb xiquets consolant els seus pares, trens en els quals viatgen amuntegades centenars de persones o la impassibilitat de les xarxes mafioses de tràfic d’éssers humans. L’exposició inclou, a més, un vídeo cedit per l’organització Human Rights Watch, primera col·laboració d’aquesta organització amb el festival. L’exposició es complementà amb una conferència a càrrec de Lichovski dissabte 7 de maig a l’Aula Magna.

Una altra de les seus de la Universitat, el Palau de Cerveró, acull entre el 3 de maig i el 17 de juliol la mostra del ‘Premi Internacional Luis Valtueña de fotografia humanitària’, convocat per Metges del Món. La cooperació internacional, l’exclusió social, la vulneració dels drets humans, els conflictes armats, els desastres naturals, les poblacions refugiades, immigrants o els col·lectius exclosos són sempre els protagonistes de les imatges premiades. En la seua XIX edició reconeix el treball d’Olmo Calvo, amb una sèrie d’imatges sobre l’èxode de persones sirianes, iraquianes i afganeses a Europa en la qual les fronteres de Sèrbia, Macedònia, Grècia i el camp de Roszke d’Hongria serveixen d’escenari.

‘El cost humà’, de l’argentí Pablo Ernesto Piovano, exposat al Col·legi Major Rector Peset entre el 3 de maig i el 24 de juny, llança llum sobre la catàstrofe dels agroquímics utilitzats en els cultius de soia argentins, que multipliquen la mitjana nacional de les taxes de càncer i altres malalties greus en treballadors agraris i pobladors, que pateixen malformacions o afeccions respiratòries i en la pell. L’argentí Pablo Ernesto Piovano s’endinsa en els territoris agrícoles víctimes d’un sistema d’ús massiu d’aquestes substàncies altament tòxiques que estan deixant gravíssimes seqüeles en la població. Malformacions, malalties degeneratives, trastorns hormonals… Les fotos de Pablo Ernesto Piovano enfronten ara l’espectador a un altre horror proper, amb un respecte absolut alhora que una sinceritat commovedora.

L´accés a totes tres exposicions és lliure.

Així, entre els dies 3 i 7 de maig, els grans noms del fotoperiodisme nacional i internacional s´han citat al Centre Cultural La Nau en el festival internacional PhotOn Festival, que en aquesta edició ha tingut lloc també a altres dos centres de la Universitat de València: el Col·legi Major Rector Peset i el Palau de Cerveró. El Museu Valencià d’Etnologia ha format part del circuit que ha integrat juntament amb la Sala Lametro o el Centre Octubre de Cultura Contemporània, des d’enguany Espai Amic PhotOn.

La programació detallada de tots els espais va estar presentada el passat 3 de maig, a La Nau, pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; representant a Olleros Abogados, Ignacio Aparicio; el president de la Fundació Cañada Blanch, Juan López Trigo; el cofundador del PhotOn Festival, Xaume Olleros; i la cofundadora i directora del festival, Tania Castro.

Durant la setmana d’activitats del festival, La Nau concentrà el gruix de la programació, que ha comprés exposicions, tallers, conferències, un cicle de cinema i projeccions nocturnes, tot amb l’objectiu de reflexionar sobre fotoperiodisme com a forma de comunicació i eina vital per al canvi social.

Guardonats del World Press Photo o el Nacional de Fotografia, a La Nau
Dins de les activitats del PhotOn, l’Aula Magna de La Nau va acollir un cicle de conferències els dies 5, 6 i 7 de maig, pel qual passaren figures de primera línia del periodisme. Entre elles, destaquen el guardonat amb el tercer lloc en la passada edició del World Press Photo, Gianfranco Tripodo i el famós fotoperiodista Gervasio Sánchez. Aquest últim, reconegut amb nombrosos premis com l’Ortega y Gasset (2008) o el Premi Nacional de Fotografia (2011), va tornar a La Nau després de l’èxit de la seua exposició ‘Dones. Afganistan’, visitada per més d’11.000 persones a la Sala Acadèmia.

La segona jornada de debats, el dia 6 de maig, comptà amb les intervencions del també guardonat amb el World Press Photo, fotoperiodista de referència de l’Associated Press des de 2009, Daniel Ochoa, i la recentment guardonada amb el premi Julia Margaret Cameron dirigit a dones fotògrafes, Judith Prat.

Finalment, Ernesto Piovano i Georgi Likovsky, els treballs dels quals s’exposen durant el festival, oferiren els seus testimoniatges el dia 7.

Les projeccions audiovisuals d’aquests fotoperiodistes protagonitzaren l’última jornada de projeccions del festival, programades del 3 al 7 de maig al Claustre de La Nau. Aquestes projeccions es complementaren amb un cicle de cinema que se celebrà durant la setmana del festival.

La part formativa sempre ha tingut un pes important en aquest festival. Per açò les diferents seus van oferir ‘workshops’, com el que enguany va impartir el guanyador de la passada edició de la beca PhotOn, Javier Cors, destinat a ajudar els fotògrafs en la gestió dels seus projectes.

Data d'actualització: 3 de Juny de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar