Estàs a: > > La Fundació General de la Universitat de València i Caixa Catalunya signen un conveni per a restaurar obres de la col·lecció Martínez Guerricabeitia

La Fundació General de la Universitat de València i Caixa Catalunya signen un conveni per a restaurar obres de la col·lecció Martínez Guerricabeitia

Conveni Caixa Catalunya-Guerricabeitia

Conveni Caixa Catalunya-Guerricabeitia

El director territorial de Caixa Catalunya a la Comunitat Valenciana, Antonio Alcalá, i el vicepresident executiu de la Fundació General de la Universitat de València i vicerector de Cultura, Rafael Gil, han signat un conveni que permetrà rehabilitar algunes de les peces de la col·lecció d´art contemporani Martínez Guerricabeitia, la més important del conjunt de les universitats espanyoles.

El conveni subscrit recull la conservació, la restauració i la rehabilitació d´algunes de les obres de la singular col·lecció d´art contemporani que aplega peces d´Anzo, Arroyo, Canogar, Carmen Calvo, Equipo Crónica o Villalba, entre d´altres. Un equip multidisciplinar de l´Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVACOR) començarà a treballar en algunes peces. Les primeres actuacions consistiran en la restauració d´un original de Joan Genovès i diverses obres gràfiques que, encara que pertanyen a una col·lecció jove, requereixen ser rehabilitades amb el pas del temps.

Quan el procés de restauració haja acabat, i segons es recull en el conveni, també està previst que es publiquen els resultats de les obres restaurades per a contribuir, d´aquesta manera, a incrementar l´escassa bibliografia que hi ha sobre la restauració en art contemporani, un tema que genera la inquietud dels especialistes del món artístic. L´art contemporani és una disciplina en la qual qualsevol material és bo per a la creació (llenços sense vernís, objectes, materials orgànics, de rebuig, etc.), cosa que planteja una certa complexitat en la restauració, ja que no hi ha precedents sobre com l´obra pot degradar-se o com restaurar-la. D´aquesta manera, el Patronat Martínez Guerricabeitia, que gestiona la col·lecció, també compleix amb la tasca didàctica i d´investigació que realitza des que es va crear l´any 1989.

Caixa Catalunya, mitjançant la seua Obra Social, ha destinat més de 961.657 euros, repartits en 59 projectes culturals i socials a la Comunitat Valenciana des del 2001 fins al 2010. En aquest exercici, l´entitat dóna suport a dos projectes en l´àmbit cultural en aquesta Comunitat, el de la restauració de les obres de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, per un import de més de 12.000 euros, i un altre projecte que ha impulsat l´Associació d´Amics del Palau Ducal de Gandia.

El Patronat Martínez Guerricabeitia, creat el 1989 per iniciativa de l´empresari Jesús A. Martínez Guerricabeitia i de la Fundació General de la Universitat de València, té la finalitat de fomentar i difondre l´activitat creativa en el camp de les arts plàstiques contemporànies i incrementar el patrimoni artístic de la Universitat de València.

Des de 1990, l´activitat més significativa del Patronat és l´organització de la Biennal Martínez Guerricabeitia i la gestió de la col·lecció pictòrica donada per Jesús Martínez a la Universitat de València el 1999. La Nau, l´edifici històric de la Universitat de València, disposa d´una sala que porta el nom del col·leccionista i és el lloc on s´exhibeixen les exposicions del Patronat.

Des de la donació per Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua dona Carmen García Merchante, morta pel gener de 2009, la Universitat de València s´ha convertit en un dels centres acadèmics amb els fons d´art del segle X

Data d'actualització: 15 de Gener de 2014

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar