La exposició de la Universitat de València ‘Pinacoteca Psiquiàtrica’ es mostra a Elx
Estás en: > > La exposició de la Universitat de València ‘Pinacoteca Psiquiàtrica’ es mostra a Elx

La exposició de la Universitat de València ‘Pinacoteca Psiquiàtrica’ es mostra a Elx

Pintura psiquiàtrica. Col·leció Obiols

Pintura psiquiàtrica. Col·leció Obiols

La mostra recull la producció de pintura psiquiàtrica produïda a Espanya en el segle XX
L'exposició Pinacoteca psiquiàtrica a Espanya, 1917-1990, que la Universitat de València va produir junt a l'Ajuntament d'Elx, i es va mostrar el passat curs a La Nau, l'edifici històric de la Universitat de València, s'exposa des del 16 d'abril i fins el 13 de juny al Centre Municipal d'Exposicions d'Elx.

A través de l'exposició Pinacoteca psiquiàtrica a Espanya, 1917-1990, la Universitat de València pretén: "Situar en l'àmbit cultural, quelcom que generalment ha estat en l'àmbit de la psiquiatria", segons va afirmar la comissària de l'exposició, Ana Hernández. De fet, la proposta d'aquesta interessant exposició, que compta amb el patrocini de Caja Madrid, és mostrar des d'una perspectiva actual les principals produccions de pintura psiquiàtrica del segle XX a Espanya a partir de prop de dues-centes obres que s'han localitzat amb motiu d'aquest projecte expositiu a diversos centres hospitalaris espanyols i a diferents col·leccions privades.

L'exposició està organitzada per la Universitat de València, que la produeix a través de la Fundació General de la Universitat de València i l'Ajuntament d'Elx, i compta amb el patrocini de Caja Madrid. Després de la visita a Elx està prevista que aquesta mostra es puga visitar a Andonarra.

Pinacoteca psiquiàtrica a Espanya, 1917-1990 aplega prop de dues-centes peces entre obres pictòriques i escultòriques (prop de cent cinquanta), altres objectes relacionats amb la psiquiatria (manuals, textos, fotografies, màquines...) i dos documentals, un sobre la història del manicomi de València, obra del psiquiatra Cándido Polo i del realitzador Guillermo Polo, i un altre sobre el desparegut Hospital de la Santa Creu de Barcelona, avui seu de la Biblioteca de Catalunya, de Josep M. Comelles, psiquiatra i catedràtic d'antropologia de la Universitat Rovira i Virgili.

La mostra està estructurada en vuit seccions: El primitiu i aliè; Geometries, arquitectures, màquines i altres invents; Àngels i dimonis; Pictoescriptures; Alienista/ alienat; Escenes hospitalàries; Melancolia; Localització de la bogeria, el cap com a al·legoria; Sons, deliris i monstres. Els distints apartats plantegen una lectura fonamentalment cultural i obvien la recerca d'un estil esquizofrènic o de la relació de les obres amb els símptomes o els diagnòstics mèdics.

Una de les tasques més costoses ha estat recopilar tot el material esposat. Es van començar a aplegar en 1980 textos sobre pintura psicopatològica publicats per psiquiatres, però va ser en 1997 quan va començar la investigació sistemàtica arran de la tesi doctoral que la comissària va escriure sobre aquest assumpte. El més costós va ser localitzar les col·leccions i comprovar si encara existien, ja que algunes van desaparèixer amb la guerra civil. A més, molts dels psiquiatres que col•leccionaven pintures dels seus pacients havien mort, i es va localitzar el material a través d'hereus, familiars, amics etc. L'impuls final s'ha fet en els últims dos anys, quan va presentar el projecte a la Universitat de València i a partir d'aleshores la comissària aconsegueix aplegar més de tres-centes obres, de les quals s'ha seleccionat per a l'exposició una part junt amb una col·lecció de més de mil fotografies sobre l'ambient hospitalari i de pintures de pacients que no estan exposades.

El material exposat procedeix de sis col&mi

Fecha de actualización: 2 de Julio de 2010

This site uses cookies for statistical purposes and to enhance your navigation. Learn more

Aceptar / Acceptar