Estàs a: > > El professor Román de la Calle, Medalla al Mèrit de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

El professor Román de la Calle, Medalla al Mèrit de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

El professor Román de la Calle.

El professor Román de la Calle.

La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles ha concedit la Medalla al Mèrit en les Belles Arts al professor Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València. El lliurament de la Medalla se celebrà el passat 14 de juny, en un acte al Museu de Belles Arts de València.

Va llegir la ‘laudatio’ el president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, Manuel Muñoz.

Román de la Calle (Alcoi, 1942) és catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València. Filòsof, investigador, assagista, traductor i crític d’art, va ser director de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i membre de l’antic Patronat Especial Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València, convertit ara en Col·lecció Martínez Guerricabeitia, organisme responsable de la gestió de la col·lecció d’art contemporani de la Universitat.

L’any 1983 va posar en marxa el Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani de la Universitat de València, i ha estat codirector de quatre edicions, de durada biennal, del Màster d’Estètica i Creativitat Musical i de tres edicions del Curs de Postgrau, de durada anual, Educació Artística i Museus, tots dos de la Universitat de València.

El treball de Román de la Calle ha estat reconegut en diverses ocasions des que començà la seua carrera com a estudiant. Va guanyar el Premi Nacional de l’especialitat de Filosofia (Fi dels estudis de la Llicenciatura) i el Premi Extraordinari de Llicenciatura amb la Memòria dedicada a la Teoria de l’Art de György Lukács. També ha estat guardonat amb la Creu Alfonso X el Sabio; la Medalla de Plata al Mèrit Professional del Ministeri d’Educació; la Medalla de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (1999); i el Premi Nacional de Crítica d’Art ‘Espais’; i ha estat acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, la qual també va presidir.

Durant la seua docència en les universitats de València, Politècnica de València i Complutense de Madrid, ha dirigit més de mig centenar de tesis doctorals, altres tantes tesines de llicenciatura i treballs d’investigació de Tercer Cicle.

En la seua vessant literària, De la Calle ha escrit poesia en valencià, amb diversos guardons, així com teatre, traduccions, crítiques de les arts plàstiques i assaig. En aquest camp destaquen obres com ara ‘En torno al hecho artístico’ (1981), Premi d’assaig en castellà de la Crítica de la Ciutat de València; ‘Estética & Crítica’ (1983), obra finalista de la mateixa modalitat i premi; ‘Lukács: Estética y Poética’ (1985); ‘De la imatge a la paraula’ (1988); ‘L’Educació per l’Art: valors pedagògics i estètics de la modernitat’ (2000); ‘John Dewey: Experiencia Estética & Experiencia Crítica’ (2001); ‘Senderos entre el arte y lo sagrado’ (2003); ‘A propósito de la Crítica y otros ensayos’ (2004); o el seu ‘Repertorio Bibliográfico de Investigación Estética’ (1986).

Així mateix, ha escrit llibres de caire monogràfic, ha participat en nombroses publicacions col·lectives especialitzades, així com en la coordinació de diversos volums, ha format part de diversos consells de redacció de revistes especialitzades i ha col·laborat amb assiduïtat a la premsa diària, revistes generals i ràdios des de la seua activitat professional i universitària.

Com a professional de les Belles Arts, a més d’assessorar diferents institucions municipals i entitats privades, ha comissariat exposicions a centres culturals i museus com ara a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), al Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, a la Universitat de València, a la Sala Parpalló de la Diputació de València o a la CAM.

Data d'actualització: 21 de Juny de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar