Estàs a: > > La Nau presenta una exposició de Benito Pajares sobre els xiquets del carrer a Bombai

La Nau presenta una exposició de Benito Pajares sobre els xiquets del carrer a Bombai

Benito Pajares

Benito Pajares

La Universitat inaugura també una exposició portàtil sobre Miguel Hernández

 

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull des de dijous -17 de juny- i fins al 29 d'agost l'exposició ‘Xiquets del carrer a l'Estació Victoria (Bombai') del fotoperiodista Benito Pajares, organitzada per la Universitat de València i que compta amb la col·laboració de Bancaixa i l'Ajuntament de València.

L'exposició aplega unes quaranta fotografies que Pajares -guanyador d'un prestigiós premi World Press Photo en 2006- va realitzar després de la seua tercera visita a l'Índia l'any 2004.

La seua intenció inicial era recórrer part del país amb tren i quan va decidir emprendre aquest viatge va descobrir l'amarga estampa infantil de l'estació Victoria. Va quedar atrapat per aquella realitat trobada i ho va plasmar a través del seu objectiu: «Em va cridar poosament l'atenció la quantitat de xiquets d'aspecte brut i empobrit que vagarejaven en grups pels voltants de l'estació; la veritat, però, és que no va ser una sorpresa perquè, en les meues experiències anteriors pel país havia pogut constatar que era una trista estampa massa habitual gairebé a la major part d'indrets del país. Tanmateix, em va sorprendre també que l'interior estiguera pràcticament envaït per una xicalla que superava amb escreix qualsevol referència a l'horda de pinxos del pati de Monipodio i l'Espanya de la primeria del segle XVII».

En les fotografies exposades es poden veure xiquets que capten per les taquilles o a la zona de bars; xiquets que baixen de trens de rodalia plens de gom a gom als quals havien pujat amb l'esperança d'aconseguir una mica de menjar o algunes monedes; xiquets que dormen estirats als bancs o a terra a la zona interior; xiquets fumant crack o inhalant cola... I tot això davant la mirada indiferent de centenars de passatgers que caminen amb presses d'ací d'allà sense prestar ni la més petita atenció a un drama, segurament, massa vist.

Segons Josep Lluís Sirera, vicerector d'Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de València, en una exposició com la que ofereix Benito Pajares «la qualitat artística va paral·lela a la reflexió sobre la situació de la infància desvalguda a un país com l'Índia, la nostra Universitat es pot manifestar doblement satisfeta: perquè per un costat es propicia una reflexió sobre situacions que haurien de colpir-nos a tots nosaltres (tot i que no sempre s'esdevinga així) i, per l'altre, perquè el llenguatge artístic triat, la fotografia en aquest cas, cobra força per ell mateix i s'insereix, amb dret propi, en la tasca de difusió i promoció cultural que és un altre dels objectius essencials de la Universitat de València». La Universitat de València ha produït i organitzat aquesta exposició que es pot contemplar a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, una sala que, dins la seua programació, sol donar cabuda a projectes de sensibilització, de denúncia de situacions injustes i poques conegudes per remoure consciències almenys.

«Quin viatger occidental, del primer món, no hauria sentit l'impuls irrefrenable, o més ben dit, la necessitat imperiosa de fer alguna cosa davant una tragèdia tan esfereïdora?» es pregunta el fotògraf Benito Pajares que, sabedor de les dificultats del projecte - "està prohibit fer fotografies dins l'estació, per la notòria presència policial»- va procurar passar desaperce

Data d'actualització: 7 de Setembre de 2010

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar