Estàs a: > > Més de 40 professionals del teatre presenten a la Universitat una proposta escènica amb motiu de l’accident de metro a València

Més de 40 professionals del teatre presenten a la Universitat una proposta escènica amb motiu de l’accident de metro a València

Zero Responsables.
Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (C/ Universitat, 2).
Dies: 7, 8 i 9 de juliol, a les 19 hores.
Les entrades gratuïtes es poden retirar des dues hores abans a la consergeria del Centre Cultural La Nau.

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull els dies 7, 8 i 9 de juliol a les 19 hores l'obra Zero Responsables. Aquest muntatge teatral, en el qual participen 40 professionals del món del teatre, entre els quals es troben Amparo Fernández, Amparo Mayor, Amparo Oltra, Arturo Sánchez Velasco, Begoña Tena, Carles Sanjaime, Carlos Belizón, Dani Machancoses, Enric Juezas, Esther Bosque, Eva Zapico, Gabi Ochoa, Héctor Juezas, Inma Sancho, Jaume Pérez, Jaume Policarpo, Jerónimo Cornelles, Jordi Gomar, Jorge Picó, Josep Lluís Sirera, Juli Cantó, Juli Disla, Laura Useleti, Lorena López, Mamen García, Marino Muñoz, Nacho Diago, Paco Zarzoso, Pati Martínez, Patricia Pardo, Pau Blanco, Pedro Montalbán, Pep Ricart, Rodolf Sirera, Rosanna Espinós, Sergio Villanueva, Vicky Garrigues, Xavier Puchades, Xavo Giménez, Ximo Rojo i Xus Gomar, planteja una reflexió sobre l'assumpció -o no- de les responsabilitats quotidianes després de l'accident de metro, el més greu en la història d'Espanya, que va causar la mort de quaranta-tres persones i ferides de diferent consiació a altres quaranta-set.
Aquest projecte teatral va nàixer, al final de 2009, quan un grup de dramaturgs valencians es va embarcar en una iniciativa sense pràcticament precedents a València: l'escriptura d'una obra de teatre cohesionada i coherent a partir de les propostes que cadascú aniria fent. El punt de partida: les reflexions que en tots ells provocava el terrible accident del metro del tres de juliol de 2006 a la ciutat de València i, sobretot, l'exercici de desmemòria i desinterès que sobre aquest accident ha fet gran part de la societat valenciana.
Els 40 professionals del món de l'escena que han participat en aquest projecte manifesten que «no ens trobem davant una obra de teatre de denúncia o de teatre polític amb una voluntat d'immediatesa i circumscrit a la tragèdia del tres de juliol; allò que ens ha mogut els autors ha sigut, per damunt de tot, un desig d'acostar-nos, a partir d'aquest fet, a les circumstàncies (grans o petites) que hi ha al darrere de les decisions que tots nosaltres hem de prendre cada dia». Reflexionar, doncs, afegeixen, «sobre l'assumpció -o no- de les responsabilitats quotidianes; perquè, al capdavall, si aquell accident es va tancar amb el balanç de noranta famílies destrossades i cap responsable, en moltes altres circumstàncies de la vida també és possible trobar-nos amb una absència de responsabilitats i, en conseqüència, de responsables». D'ací ve, precisament, el títol del text resultant: Zero responsables.

Als autors no se'ls escapa el risc de la proposta, perquè en lloc de descartar la solució més còmoda, que hauria estat la juxtaposició dels textos elaborats per cada dramaturg, s'ha buscat una cohesió entre les diferents propostes, amb un exercici de dramatúrgia conscient i elaborat i que, a més a més, presenta un altre gran mèrit: l'escrupolós respecte a l'estil de cada autor.


Ara bé, un text d'aquestes característiques no naix per quedar-se reduït a la lletra impresa, sinó que també s'ha de posar en escena. Cal destacar que aquesta obra teatral s'ha desenvolupat en totes les fases només gràcies a l'esforç desinteressat (absolutament desinteressat, perquè cap persona cobra) de tots els qui hi han intervingut. Ni els autors, ni tampoc els directors, els actors o els tècnics. Un desinterès i compromís cívic i solidari, que honora una professió que reiteradament demostra la seua sensibilitat i idiosincràsia.

 


Data d'actualització: 20 de Juliol de 2010
Publicat en: Arts escèniques

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar