Estàs a: > > La UEG aborda noves propostes de gestió metropolitana i els processos territorials en la seua segona jornada

La UEG aborda noves propostes de gestió metropolitana i els processos territorials en la seua segona jornada

Roda de premsa de Farinós i Borobio

Roda de premsa de Farinós i Borobio

Joaquin Farinós, professor del departament d’Anàlisi Geogràfica de la Universitat de València, i Manuel Borobio, arquitecte i docent a la Universitat de Santiago de Compostel·la, han exposat al curs que impartixen la seua visió en la relació entre territori i poder.

En un panorama general sobre el desenvolupament territorial i social del País Valencià, Farinós ha explicat que en matèria de interpretació dels processos territorials hi ha diagnòstics positius que necessiten acabar de concretar-se a través de la creació de condicions favorables per a la presa de decisions. “Hi ha que passar a l’acció des de l’àmbit polític sense perdre temps”, ha matisat el professor Farinós.

Des de la Universitat de València ja s’està treballant en aquesta direcció a través de la Càtedra de Cultura Territorial, de recent creació, abundant en “crear motivació i consciència per a iniciar el procés de desenvolupament del territori amb noves premisses que permeten corregir alguns dels efectes no desitjats i aprofitant els grans potencials del territori valencià”, ha afegit Farinós.

En aquest sentit, Borobio ha afegit que a banda d’aconseguir la implicació i col•laboració entre el món acadèmic, polític i tècnic “cal donar passes per a implicar a tots i cadascú dels ciutadans iniciant processos participatius”. La vertebració del territori i la seua administració quedarà en el futur en mans de les noves generacions i d’ací la importància d’aprofundir en la formació a nivell escolar, acadèmic i divulgatiu.

Per la seua banda, al curs ‘Democràcia des de baix: una nova agenda per a la millora de les funcions dels governs locals’ el professor de Treball Social i Serveis Socials Xavier Uceda i Dolores Pitarch, professora del departament de Geografia de la Universitat de València, han presentat les seues reflexions sobre com afrontar un nou model territorial de futur a partir de àrees metropolitanes europees i d’alguns casos d’èxit en aquestes ciutats. “La millor gestió territorial es realitza col•laborant”, ha afirmat.

Les entitats locals aconseguixen molt bons resultats col•laborant en diversos tipus de serveis i gestió del territori. És el cas dels serveis socials. En aquest sentit, Xavier Uceda ha afirmat que al territori valencià s’ha produït una fractura social important i per tant una de les clares apostes que cal fer és pels serveis socials i la inclusió social. “Per a una inclusió social efectiva el territori adquirix un valor primordial, així com la cooperació dels diferents serveis i agents territorials”.

Documents adjunts:
Data d'actualització: 2 de Setembre de 2016

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar