Estàs a: > > La Universitat de València permet descobrir el patrimoni territorial valencià a través del recurs de la realitat augmentada

La Universitat de València permet descobrir el patrimoni territorial valencià a través del recurs de la realitat augmentada

realitat augmentada

realitat augmentada

Fins el 17 d´octubre
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha iniciat la temporada d'exposicions d'aquest curs amb la exposició València, terra de comarques: diàlegs amb el patrimoni, que es podrà visitar a la Sala Oberta de l'històric edifici fins el 17 d'octubre.

L'exposició, comissariada per Emili Casanova i Vicent Artur Moreno, és una reflexió sobre la realitat geogràfica, humana i patrimonial dels territoris valencians a partir de l'articulació cohesiva comarcal presentada a través de la realitat augmentada, un recurs tecnològic innovador que optimitza el material mostrat a l'exposició.

I és que, si bé algunes instal·lacions museístiques al llarg d'Europa han incorporat aquesta tècnica, la Universitat de València, mitjançant el seu Institut de Robòtica, ha desenvolupat tecnologies i aplicacions noves, i en dimensions més grans (a Europa, un dels pocs precedents es troben en una exposició organitzada l'any passat pel parc Futuroscope) que permeten optimitzar la realitat virtual i aplicar-la a discursos museístics i patrimonials. Per això, l'Institut de Robòtica ha creat un programa perquè el visitant puga estimular les imatges que apareixeran en pantalles superposades a les imatges reals.

Aquest programa permetrà a l'espectador veure i escoltar diferents «estrats» d'accidents geogràfics, poblacions, gastronomia, festes, patrimoni... El sistema que ha desenvolupat la Universitat de València permet veure un edifici en tres dimensions, entrar dins de l'objecte, observar els diferents pisos... A diferència de la realitat virtual, que substitueix la realitat física, l'anomenada «realitat augmentada» combina ambdós plànols.

La instal·lació funciona de la manera següent. El visitant sosté amb la mà una marca similar a un codi de barres però de grans dimensions. A continuació, una càmera capta l'escena i desxifra la marca. A la pantalla, el visitant hi apareix, però a la mà ja no té un full amb una marca, sinó un objecte tridimensional que ha aparegut «màgicament». La tècnica és fonamental per a les matèries que necessiten comprensió espacial, com ara l'arquitectura, la geografia, la química...

Quatre pantalles gegants ubicades als extrems de la sala permetrà al públic assistent, a través de la «realitat augmentada», interactuar sobre els paisatges més destacats de la realitat geogràfica valenciana.

Data d'actualització: 20 d'Octubre de 2010
Publicat en: Exposicions

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar