Estàs a: > > La Universitat mostra en una exposició els espais de la repressió franquista

La Universitat mostra en una exposició els espais de la repressió franquista

Oberta fins el 7 de novembre
L'exposició 'Cartografies silenciades. Espais de repressió franquista', que organitza i produeix la Universitat de València, en col·laboració amb l'Auditori de Galícia, al Centre Cultural La Nau, pretén donar visibilitat als espais més emblemàtics de la repressió franquista: camps de concentració, colònies penitenciàries militaritzades i espais on hi va haver afusellaments massius durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra. Cronològicament, abraça des de 1936-1962 i aquestes dates coincideixen amb l'obertura i el tancament d'aquests espais. L'exposició romandrà oberta fins al 7 de novembre.

Aquesta exposició, comissariada per Pep Benlloch, recull prop de 70 fotografies de l'artista i professora Ana Teresa Ortega. Interessada «per la memòria històrica, en realitat per la desmemòria que ha patit el nostre país després de la Transició», segons matisa, va començar un exhaustiu treball d'investigació als arxius de l'exèrcit, l'Arxiu del Regne de València, el del Tribunal de Comptes i els arxius d'altres organismes que custodien documentació de diversa índole sobre la Guerra Civil.

Aquests llocs, que es presenten a l'exposició, tenen hui dia altres usos i pràcticament en la majoria no queden vestigis del que van ser. De fet, molts han desaparegut i no solen haver-hi plaques que els facen memòria. El projecte es troba contextualitzat amb documents d'arxius relatius al funcionament dels camps, el seu reglament, les normatives, els plànols, els mapes i les fotografies dels presoners de guerra procedents d'arxius diversos, entre els quals el més representatiu, l'Arxiu General Militar d'Àvila.

El detonant per a emprendre aquest projecte, segons puntualitza Ana Teresa Ortega, va ser la lectura del llibre Cautivos de l'investigador saragossà Javier Rodrigo. A partir d'ací, va emprendre la seua pròpia investigació. Sens dubte, la part que més temps li ha costat ha estat el treball de camp i l'estudi de la repressió i la identificació exacta dels edificis i espais.

En 'Cartografies silenciades. Espais de repressió franquista' es mostren els llocs més importants habilitats com a presons de tot el país, així com les instal·lacions valencianes més significatives que van obrir el 1939 i van servir eventualment com a espais de repressió franquista.


Data d'actualització: 2 de Novembre de 2010
Publicat en: Exposicions

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar