Estàs a: > > Debat sobre La immigració a través d´una interessant exposició

Debat sobre La immigració a través d´una interessant exposició

La Nau (C/Universitat, 2)
Fins el 14 de setembre

La mostra, que fa un recorregut històric pel nostre passat com a país d'emigrants i s'atura en el present com a país d'acollida, l'organitza la Fundació Francisco Largo Caballero, amb la col·laboració de la Universitat de València i la seua Fundació, l'Obra Social de Caja Madrid i la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració (Direcció General d'Emigració. Ministeri de Treball i Immigració).


«Els espanyols també vam ser emigrants, i encara més, també vam ser immigrants il·legals. A la recerca d'un futur millor, vam creuar oceans i fronteres per tornar a començar en un lloc aliè. Espanya ha canviat tant, que hui ens costa reconèixer-nos en la mirada d'aquests altres, aquells que hui vénen al nostre país amb un propòsit idèntic, amb la mateixa història al damunt que, fa a penes uns quants anys, portaven milions d'homes i dones espanyols».

Així comença l'exposició De l'Espanya que emigra a l'Espanya que acull, organitzada per la Fundació Francisco Largo Caballero, que aborda amb rigor i serietat el fenomen migratori per mitjà de més de 500 peces, entre fotografies, documents, cartes, revistes, llibres, objectes personals i de diversa índole, procedents de més de 30 arxius públics i privats, nacionals i internacionals.

Nosaltres també siguerem immigrants

La mostra té com a principal objectiu recordar-nos què vam ser, un país d'emigrants, perquè la memòria ens ajude a construir què volem ser, un país d'acollida.


L'exposició està organitzada en dos grans blocs. En el primer es reflecteix l'Espanya que emigra mitjançant un recorregut per set seccions: L'emigració a Amèrica (1882-1935), L'emigració política, Les migracions interiors, L'emigració a l'Europa del desenvolupament (1956-1974), De nou fent les Amèriques, L'emigració temporal i El retorn i la permanència.
La segona part de l'exposició tracta de manera molt àmplia el capítol dedicat a «Espanya, país d'acollida», reflex de la situació en què es troben els immigrants que actualment viuen al nostre país i que estan canviant la fisonomia de la societat espanyola.


Com a introducció a l'exposició, el visitant es troba amb la instal·lació «Ulisses», de l'artista Fernando Clavaria, formada per les rudimentàries escales fetes amb troncs que van utilitzar alguns immigrants per a creuar la tanca de Melilla.


El projecte es completa amb quatre seqüències audiovisuals, que compten amb música d'Amancio Prada i Pablo Guerrero, i també amb imatges inèdites, un audiovisual final, una pàgina web i un important catàleg en què han col·laborat destacats especialistes, que ja s'ha convertit en un llibre de referència sobre el tema.


La mostra De l'Espanya que emigra a l'Espanya que acull, i el projecte d'investigació que l'acompanya, ha estat mereixedora de la medalla d'or de l'emigració del Ministeri de Treball i Afers Socials.

Data d'actualització: 21 de Juliol de 2008

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar