Estàs a: > > La Universitat de València lliura els VIII Premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

La Universitat de València lliura els VIII Premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

Els guardonats amb els VIII Premis Manuel Castillo.

Els guardonats amb els VIII Premis Manuel Castillo.

La Universitat va lliurar el passat 7 de febrer els Premis Manuel Castillo 2017 d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació al desenvolupament humà, en un acte que va tindre lloc a La Nau. L’apartat de recerca va estar protagonitzat per la perspectiva de gènere, mentre que un documental sobre El Salvador centrà la modalitat de reportatge periodístic.

Les trajectòries de l’associació estudiantil ADiNU i de la professora Consuelo Cerviño van estar reconegudes per la institució acadèmica a través de la modalitat d’Iniciatives Lluís Vives de cooperació.

L’acte va estar presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, a qui acompanyaren el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; el delegat del Rector per a Cooperació, José Miguel Soriano; el director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo; i el representant del Llegat Manuel Castillo, José María García Álvarez-Coque.

Raquel Vanyó Vicedo arreplegà el guardó en la modalitat de Monografia d’Investigació Publicada (dotat amb 3.200 euros) pel llibre ‘El Horizonte 1325 en Derecho Internacional: Cartografía del posconflicto con perspectiva de género’; mentre Elena Mut, professora de la Universitat de València, ho va fer en la modalitat d’Investigació Inèdita pel seu treball ‘El activismo de las refugiadas políticas colombianas’, el qual serà publicat per la Universitat dins de la Col·lecció La Nau Solidària.

La recerca de la professora Vanyó Vicedo demostra que, no només el conflicte armat té un impacte diferenciat de gènere, sinó que aquest impacte també té lloc en la intervenció postconflicte; i ho fa mitjançant una “auditoria de gènere” que traça l’evolució del Dret Internacional en aquesta matèria, contrastant l’efectivitat de la normativa sobre el terreny i delimitant els reptes que encara resten per assolir. “Els resultats d’aquesta cartografia del conflicte demostren que les activitats que es desenvolupen en aquesta etapa poden articular societats més justes i igualitàries”, va concloure l’autora.

D’altra banda, en la monografia inèdita de la professora Elena Mut es visibilitzen, segons va explicar la investigadora, “els canvis socials que estan propiciant les refugiades colombianes assentades a Espanya que, encara que semblen minoritaris o marginals, poden constituir interessants indicadors sobre les transformacions de la societat global”.

En la modalitat de Reportatge Periodístic, el premi (dotat amb 2.000 euros) va estar atorgat al treball documental ‘#SomosSalvador’, per la campanya realitzada per l’ONGD Centro de Estudios y Solidaridad con América Latina (CESAL) amb la finalitat de previndre la violència a través de projectes educatius.

Iniciatives Lluís Vives
En la huitena edició dels Premis Manuel Castillo, organitzats per la Universitat de València i l’Àrea de Cooperació de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, es lliuraren per segona vegada els reconeixements a la modalitat ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat. Així, en la categoria d’estudiants, el guardó va estar atorgat a l’Associació de Dietistes i Nutricionistes Universitaris (ADiNU), “per la seua trajectòria universitària i dinamisme al llarg d’aquests anys entre els estudiants de Farmàcia i el Campus de Burjassot-Paterna, així com el valor de l’intens treball en xarxa que realitza aquest col·lectiu”, assenyalava el jurat. Pel que fa a la categoria de personal docent i investigador, el premi es va concedir a la professora Consuelo Cerviño Vázquez “per la seua perseverant dedicació a la formació universitària d’estudiantat dominicà transformant la vida de moltes persones”.

Tots els premis van estar concedits per unanimitat del jurat que, presidit pel vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, destacà, sobre el conjunt dels treballs presentats i guardonats, “l’enfocament de gènere realitzat per dones en la cooperació al desenvolupament valenciana i la pròpia cooperació universitària”.

Els Premis Manuel Castillo, d’abast estatal i de caràcter anual, compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES) -sent un dels seus integrants membre del jurat-. Pretenen així reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.

Més informació

Data d'actualització: 13 d'Abril de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar