plazasdisp122

JORNADA INTERNACIONAL DE COOPERACIÓ Al DESENVOLUPAMENT EN EL SECTOR SALUT

Inscripció terminada
Informació del curs
Duració4 hores
Dies Divendres, 12 de juny de 2015
Horaride 9:30 a 13:30hores
Data d'inici12/06/2015
Data fi12/06/2015
Inici inscripció 08/05/2015
Fi inscripció 12/06/2015
LlocAula Magna Facultat de Medicina. Av. Blasco Ibáñez 15
Total places200
Numero mínim d´alumnes15
Descripció
Aquesta activitat comptarà amb la col·laboració de la Universitat de València (UV), la Càtedra UNESCO d´Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, l´Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament de la Universitat de València, el Grup de Recerca EPINUT adscrit a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i l´ONG Acció Contra el Gana (ACH) i el Departament de Nutrició de l´Organització Mundial de la Salut. Es pretén donar una formació bàsica en antropometria i epidemiologia nutricional aplicable en contextos de crisi humanitària i situacions de transició en el sector salut. Així mateix, donar a conèixer les tècniques fonamentals per prendre, analitzar, interpretar i reportar els resultats de les perquisicions nutricionals de forma rigorosa i fiable.
Impartit per
  • Fernando Soler
Taxes de matrícula
  • 0 € - Matrícula gratuïta
Requisits
Dirigit a estudiants, professionals sanitaris i personal d´Organitzacions No Governamentals interessats a desenvolupar el seu treball o recerca en l´àmbit de la cooperació internacional.
Objectius
1. Aprendre què mesures antropomètrics s´utilitzen en el diagnòstic de la desnutrició infantil en contextos humanitaris.
2. Donar a conèixer l´evolució en l´ús dels indicadors antropomètrics i els estàndards internacionals recomanats per l´OMS, UNICEF i altres organismes internacionals.
3. Explicar com s´ha desenvolupat els actuals patrons que avaluen el creixement i desenvolupament infanto-juvenil i que constitueixen la referència internacional a nivell mundial.
4. Revelar la importància del perímetre braquial (MUAC) com predictor de la mortalitat infantil, debatent la seva utilitat diagnòstica en relació als indicadors basats en les relacions del pes per a la talla.
5. Familiaritzar-se amb el programari apropiat per al desenvolupament d´intervencions d´emergència i per a l´avaluació nutricional d´individus i poblacions.
Programa
9´00 h. Inauguració.
Dr. Esteban Morcillo Sánchez. Excm. i Magfc. Rector de la Universitat de València
9´05-9´45 h. Gràfiques de Creixement de l´Organització Mundial de la Salut.
Dra. Mercedes de Onis (OMS).
9´45-10´30 h. Antropometria en cooperació: indicadors antropomètrics i criteris diagnòstics de desnutrició aguda i crònica.
Dra. MD. Marrodán i Dra. MD. Cabañas (UCM)
10´30-11´15 h. Avaluació nutricional en emergències. Com treballa Acció Contra el Gana. Metodologia SMART/ENA (Standarized Monitoring Assessment Relief Transitions/Emergency Nutrition Assessment).
D. J. M. Madrazo (ACH)
11´15-11´45 h. Descans.
11´45-12´30 h. Estandardització de mesures antropomètrics i aparells. Sensibilitat i Especificitat dels indicadors. Precisió i exactitud de les mesures.
Dra. MD. Cabanyes (UCM)
12´30-13´15 h. Aplicació de referències internacionals i programari per al tractament de dades antropomètrics. Maneig dels Programes ANTHRO i ANTHROPLUS (OMS).
Dra. MD Marrodán (UCM)
13´15-13´30 h. Perspectives de futur i clausura.
Dr. Jose Miguel Soriano del Castillo (UV).

Professorat:
- Dra. Mercedes de Onís. Coordinadora Unitat d´Avaluació i Monitoreo del Creixement Departament de Nutrició Organització Mundial de la Salut Ginebra, Suïssa
- Dr. Jose Miguel Soriano del Castillo. Delegat del Rector per a la Cooperació, President Executiu del Patronat Sud-Nord, Director de la Càtedra UNESCO d´Estudis sobre el Desenvolupament i Director de l´Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament de la Universitat de València.
- Dra. María Dolores Marrodán Serrano. Co-Directora del Grup de Recerca EPINUT-UCM
- Dra. María Dolores Cabañas Armesilla. Co-Directora del Grup de Recerca EPINUT UCM
- D. J. M. Madrazo. Acció Contra el Hambre. Espanya

Als inscrits es lliurés un certificat d´assistència

Més Informació
http://www.fundacio.és/cooperacio/sudnord/