Àrea de Cooperació

Àrea de Cooperació

Les seues activitats i programes s’executen en l’àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament, bé per encomana de la Universitat de València, o bé per iniciativa pròpia. Les seues àrees de gestió són: educació per al desenvolupament i formació; sensibilització, informació i documentació; projectes de cooperació a països empobrits; i suport a la investigació en desenvolupament humà sostenible i cooperació.

L’Àrea de Cooperació, constituïda en 2016, té el seu origen en el Patronat Sud-Nord, creat el 1991 per la Universitat de València al si de la seua Fundació General.

Des de l’Àrea es gestiona la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, els Premis Manuel Castillo i les Iniciatives Lluís Vives, el Programa 0,7 – convocatòria de projectes de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València, borses de viatge per a activitats de voluntariat en projectes de cooperació, ajudes a projectes de cooperació, EpD i sensibilització per a associacions i col·lectius d’estudiants de la Universitat de València, la col·lecció editorial La Nau Solidària, la revista ´EDHC-Quaderns electrònics sobre desenvolupament humà i cooperació´, i el centre de documentació especialitzada InfoSud. L’Àrea assessora a la comunitat universitària en matèria de cooperació al desenvolupament i participa en nombroses activitats de la cooperació universitària (CUD) a l´àmbit estatal.

A més de la programació habitual, i del suport al Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació i al SEDI, en 2017 destaca l’organització de les II Jornades sobre Sostenibilitat i Cultura (REDS), l’elaboració del l Projecte Taller Universitat – Ciutat-ODS, l´àmplia participació en les activitats de la Càtedra UNESCO, l’edició i digitalització de les Memòries de Manuel Castillo, nous repertoris documentals temàtics en InfoSud i el suport a les Jornades sobre Comunicació per al Desenvolupament.

Activitats

Àrea de formació i educació per al desenvolupament. Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València
Té com a objectiu transferir i fomentar coneixements, i capacitar persones interessades en la cooperació i el desenvolupament humà sostenible a través de la realització de cursos i seminaris especialitzats. L’activitat formativa s’estructura des de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, creada en 1994 a través del conveni signat entre la Universitat de València i UNESCO. En 2017, s’han realitzat sis cursos/seminaris. De manera agrupada, hi han hagut 530 inscrits i 79 professors o experts:

• Cicle de conferències ´Memòria i pau. Construir societats pacífiques i inclusives a partir de la memòria´. Coordinació: Francesc J. Hernández Dobón. Finançament: 4.051,07 €. Duració: 25 hores. Inscrits: 97.

• ´Equitat de gènere per al dret a la salut: La importància de l´equitat de gènere i del respecte als drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut´. Coordinació: Isabel Martínez Martínez. Finançament: 2.580,06 €. Duració: 8 hores. Inscrits: 25.

• Seminari ´Art i educació contra les injustícies´. Coordinació: María Amparo Alonso Sanz. Finançament: 3.363,52 €. Duració: 14 hores. Inscrits: 165.

• ´L´Horta de València, un marc per al desenvolupament humà sostenible en igualtat i integració´. Finançament: 3.000 €. Coordinació: Amparo Hurtado Soler. Accions: recerca sobre la situació actual dels problemes i desequilibris socioeconòmics; documental destinat a una campanya de conscienciació en l´àmbit educatiu i social; dos seminaris de sensibilització adreçats a l´alumnat i professorat universitari; un cicle de conferències a la Casa de la Cultura d´Alboraia José Peris Aragó; i l´exposició ´L´Horta en femení: històries de vida´.

• Jornades ´Educació i Agenda 2030: Sostenibilitat, Pobresa i Desenvolupament´. Finançament: 2.440 €. Coordinació: Lidia de Tienda Palop. Duració: 20 hores. Inscrits: 36.

• Seminari ´L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Universitat de València´. Coordinació: Amparo Vilches Peña. Finançament: 1.350 €. Duració: 10 hores. Inscrits: 150.

La Convocatòria 2016 de projectes de la Càtedra UNESCO s’ha resolt en 2017.

Pràctiques en cooperació: Gestió d´estudiants en pràctiques (ADEIT), Formació al Máster de Cooperació de la Universitat de València; i acollida d’una estudianta colombiana del Màster en Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible.
Àrea de sensibilització i cooperació universitària
• Promoció d’hàbits higiènics i sanitaris per a la prevenció de paràsits intestinals, adreçada a la població sahrauí. Coordinació: Maria Luisa Guillen Domínguez. Finançament: 3.980,90 €. Accions: xarrades i tallers en el campament de refugiats de Smara a Tindouf, Algèria; jornades informatives als xiquets sahrauís i a les famílies d’acollida, a càrrec de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia de la Universitat; formació dels estudiants per a ampliar el seu coneixement parasitològic, a càrrec del Departament de Tecnologia Farmacèutica, Farmàcia i Parasitologia.

• Creació de recursos pedagògics per a l´educació intercultural bilingüe a Bolívia, Paraguai, Perú i Argentina. Coordinació: Joan Maria Senent Sánchez. Finançament: 3.450 €. Accions: seminaris de treball; elaboració final dels recursos a nivell gràfic i digital; i composició d´una web.

• Projecte Talis: ´Molt més que un arxipèlag... Contes de Filipines´. Coordinació: María Alcantud Díaz. Finançament: 3.784,45 €.

• Assessorament a la comunitat universitària en matèria de cooperació: col·laboració en l´execució econòmica de les convocatòries de projectes de cooperació, sensibilització i educació al desenvolupament, i de la convocatòria de borses de viatge per a activitats de cooperació al desenvolupament del SeDI; participació en les comissions encarregades d´informar sobre la concessió de les ajudes d’ambdues convocatòries; i assessorament a PDI i PAS que presenten els seus projectes a les convocatòries de la Universitat en l´àmbit de la cooperació al desenvolupament, educació per al desenvolupament i sensibilització: V convocatòria Projectes 0,7, convocatòria Càtedra UNESCO i d’altres convocatòries externes.

• PACI 2016: report de dades al Pla Anual de Cooperació Internacional (PACI). L´Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) de la Universitat de València, segons les darreres dades d´aquesta institució acadèmica, ha estat 1.284.275,22 €.

• Col·laboració en la presentació de la candidatura al comité espanyol de la Fundació Anna Lindh, Xarxa espanyola.

• Presència en congressos i fòrums CUD: participació en el VII Congrés ´Universitats i Cooperació al Desenvolupament´ (Universitat Autònoma de Madrid, 29 i 30 de març) amb la presentació d´una comunicació i dos pòsters; i ponència en les Jornades sobre Universitats i ODS (Universitat Politècnica de València, 25 octubre).

• Organització de les XXIII Jornades ´Immigració, Diversitat i Democràcia´, amb la Mesa d’Entitats de Solidaritat (del 4 al 6 d’abril).

• Celebració del Dia Mundial de la Comunicació per al Desenvolupament (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, 24 octubre).

• Participació en grup acadèmic interdisciplinari sobre línies de treball de la universitat en desenvolupament humà sostenible.
V CONVOCATÒRIA DE PROJECTES DE COOPERACIÓ 0,7 DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA 2016

PROJECTES QUE CONTRIBUEIXEN A GARANTIR UNA EDUCACIÓ DE QUALITAT

• Creació d’un laboratori interactiu de llengües vives quítxua-castellà. Equador. Objectiu general: Preservar i rescatar les llengües vives quítxua-castellà a la comunitat indígena de San Lucas (Equador). Contrapart: Universidad Técnica Particular de Loja. Responsable: Silvia María Chireac (PDI). Finançament: 20.000 €.

• Preparació dels laboratoris de ciències de l’escola Ligaba Beyene. Etiòpia. Objectiu general: Contribuir a millorar el nivell educatiu de mestres i alumnes en l´àrea de ciències. Contrapart: Escuela Ligaba Beyene, Ajuntament de Sodo i Universitat de Wolaita. Responsables: Luz Cardona i Belén Abarca (PDI). Finançament: 20.000 €.

• Dones mestres del Perú. Lima, Perú. Objectiu general: Reivindicar el treball de les mestres en l´entramat educatiu i social. Contrapart: Pontificia Universidad Católica del Perú. Responsable: Ricard Huerta Ramón (PDI). Finançament: 5.400 €.

• Equipament de l´Escola de Baasneere. Fase 1. Burkina Faso. Objectiu general: Equipar les tres aules de la Fase 1 del projecte. Contrapart: Assocciation ´Buud-Bumbu de Bao/Baasneere´. Responsable: Carmel Ferragud Domingo (PDI). Finançament: 7.000 €.

• L´adquisició i l´aprenentatge de llengües: els processos d´alfabetització inicial i el contacte de llengües en contextos plurilingües. República Dominicana. Objectiu general: Impulsar processos de construcció de coneixement des de l´aprenentatge de la llengua. Contrapart: Instituto Superior de Estudios Educativos Pedro Poveda. Responsables: Anna Devis Arbona i Consuelo Cerviño (PDI). Finançament: 15.500 €.

• Formació en línia en campaments i consolidació de l´Aula de Cultura de la RASD. Sàhara Occidental. Objectiu general: Consolidar l´Aula de Cultura de la RASD. Contrapart: Ministeri de Cultura de la República Àrabe Sahrauí Democràtica. Responsable: Javier Boix Ferrero. Finançament: 18.920 €.

• Indielou a Mali: educació en favor del desenvolupament i la inclusió. Mali. Objectiu general: Garantir el dret a l´educació de qualitat a xiquets i xiquetes de l´escola de Kalaban Koro. Contrapart: Fundación Voces para la Conciencia y el Desarrollo. Responsable: María Alcantud Díaz (PDI). Finançament: 5.333,87 €.

• Educant per a la vida. Guatemala. Objectiu general: Contribuir a la construcció d´una educació per a la vida de xiquets, xiquetes i adolescents amb capacitats diferents, de joves professionals i docents, a través de programes de formació, sensibilització i emprenedoria productiva amb enfocament inclusiu, sostenible i crític per a preparar el relleu generacional en les comunitats del Programa d´Escoles Solidàries d´Ixcan. Contrapart: Asociación de Educadores Noroccidentales (AEN). Responsable: José Beltrán Llavador. Finançament: 13.307,50 €.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar