Àrea de Cooperació

Àrea de Cooperació

Les seues activitats i programes s’executen en l’àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament, bé per encomana de la Universitat de València, o bé per iniciativa pròpia. Les seues àrees de gestió són: educació per al desenvolupament i formació; sensibilització, informació i documentació; projectes de cooperació a països empobrits; i suport a la investigació en desenvolupament humà sostenible i cooperació.

L’Àrea de Cooperació, constituïda en 2016, té el seu origen en el Patronat Sud-Nord, creat el 1991 per la Universitat de València al si de la seua Fundació General.

Des de l’Àrea es gestiona la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, els Premis Manuel Castillo i les Iniciatives Lluís Vives, el Programa 0’7 – Projectes de cooperació tècnica, la col·lecció editorial La Nau Solidària, la revista ´EDHC-Quaderns electrònics sobre desenvolupament humà i cooperació´, i el centre de documentació especialitzada InfoSud. L’Àrea assessora a la comunitat universitària en matèria de cooperació al desenvolupament i participa en nombroses activitats de la cooperació universitària (CUD) a l´àmbit estatal.

A més de la programació habitual, i del suport al Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació i al SEDI, en 2016 destaca l’organització de les IV Jornades de l´Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD-CRUE), a escala nacional; el nou servei de repertoris documentals temàtics en InfoSud; la jornada y exposició ´Treballant amb dones de Burkina Faso´, amb presència de la coordinadora al terreny; i la celebració de la III Setmana de Cooperació Universitària per al Desenvolupament.

Activitats

Àrea de formació i educació per al desenvolupament. Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València
Té com a objectiu transferir i fomentar coneixements, i capacitar persones interessades en la cooperació i el desenvolupament humà sostenible a través de la realització de cursos i seminaris especialitzats. L’activitat formativa s’estructura des de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, creada en 1994 a través del conveni signat entre la Universitat de València i UNESCO.

En 2016, s’han realitzat sis cursos/seminaris; i cinc jornades. De manera agrupada, hi han hagut 329 inscrits, més de 580 participants i 63 professors o experts:

• I seminari universitari de bones pràctiques en projectes de patrimoni i desenvolupament als països del Sud. Coordinació: María Luisa Vázquez (PDI). Finançament: 2.759,83 euros.
• Cooperació per a la recerca en Física Mèdica i Radioactivitat Ambiental. Coordinació: Nadia Yahlali Haddou (PDI). Finançament: 3.759,83 euros.
• Encontre entre la Universitat i els col·lectius entorn del gènere, la diversitat cultural i l´ús social del patrimoni. Coordinació: Daniel Benito (PDI). Finançament: 2.911,52 euros.
• Jornada sobre el paper de l´educació en l´abordatge dels conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació. Coordinació: Carlos Caurín (PDI). Finançament: 3.459,83 euros.
• Seminari ´Gènere i prostitució. El mercat sexual al Marroc i Espanya´. Coordinació: Ana Marrades (PDI). Finançament: 2.059,83 euros.
• Seminari ´Creativitat i innovació educativa amb la participació de professorat expert en la temàtica´. Coordinació: Amparo Alonso (PDI). Finançament: 3.259,83 euros.
• Taller sobre l’avaluació de impacte experimental (Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab, J-PAL). Coordinació: Concha Betrán (PDI). Finançament: 1.759,83 euros.
• Elaboració de materials formatius per als docents de secundària itinerant rural de la província de Salta (Argentina) a partir del seminari d´anàlisi i diagnòstic de les seues necessitats. Coordinació: Joan Maria Senent (PDI). Finançament: 2.259,83 euros.

La Convocatòria 2016 de projectes de la Càtedra UNESCO es va llançar en desembre i es resoldrà en 2017.

D´altra banda, es va participar en la Universitat d´Estiu de Gandia amb el curs ´L’Agenda 2030 pel Desenvolupament. Comprendre, reflexionar, actuar. Claus per a implementar-la en les nostres institucions´, els dies 18 i 19 de juliol. Impartiren la formació nou experts, professors i investigadors. 16 inscrits.
Àrea d’informació i documentació en cooperació i solidaritat: InfoSud
InfoSud és el centre de documentació especialitzat en cooperació al desenvolupament, sostenibilitat i desenvolupament humà de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València. Les principals accions en 2016 han estat:

• Selecció, adquisició, registre i catalogació de fons documentals especialitzats (238 nous títols).
• Gestió de continguts de la web de cooperació de l’Àrea.
• Gestió de continguts del compte de Twitter de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València (@catedraUNESCOUV) amb 260 seguidors.
• Atenció a usuaris a través del servei de consultes ´online´ ´InfoSud Digital´ (69 consultes), de manera presencial (628 consultes) i mitjançant correu electrònic o telèfon (111 consultes).
• Accions de cooperació universitària: docència en el Màster de Cooperació de la Universitat de València, tutorització de pràctiques formatives, visites d’alumnat de la Universitat, suport a l’organització de la III Setmana de Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD) i presentació d’InfoSud durant el Seminari d’Instruments CUD a la comunitat universitària de la Universitat de València; suport documental i de gestió a les Jornades OCUD, gestió electrònica dels números 5 i 6 publicats el 2016 de la revista ´E-DHC´; manteniment del repertori ´Bibmigra´ amb títols de 2016; membre de RECIDA; i elaboració i actualització de repertoris documentals temàtics: comerç just, cooperació universitària i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Àrea de sensibilització i cooperació universitària
• ´Nutrició i salut en poblacions desplaçades o refugiades en contextos de conflicte armat´. Coordinació: María Luisa Guillem (PDI). Finançament: 2.050 euros.
• ´Refugi-arte´, teatre social. Coordinació: Francesc Gandia (PDI). Finançament: 1.759,83 euros.
• Projecte ´Talis mucho más que cordilleras … Cuentos en el Perú´. Coordinació: María Alcantud (PDI). Finançament: 1.959,83 euros.
• Organització de les IV Jornades de l´Observatori de la Cooperació Universitària al Desenvolupament-CRUE, celebrades a la Universitat de València, els dies 15 i 16 setembre. Amb més de 150 participants i més de 30 experts universitaris i autoritats. S´han realitzat de manera experimental els tallers ´Innovació Educativa: ODS directe a la societat´ i ´Universitat-Ciutat-ODS´.
• Publicació de l´article ‘Imagen corporativa, educación en valores y comercio justo: La Tenda de la Universitat de València’, seleccionat per l´Observatori OCUD en el marc d´un concurs en el qual hi participaren altres 18 universitats espanyoles.
• Assessorament a la comunitat universitària en matèria de cooperació: col·laboració en l´execució econòmica de les Convocatòries de Projectes de Cooperació, Sensibilització i Educació al Desenvolupament, i de la Convocatòria de Borses de Viatge per a activitats de cooperació al desenvolupament del SeDI; participació en les comissions encarregades d´informar sobre la concessió de les ajudes d’ambdues convocatòries; i assessorament a PDI i PAS que presenten els seus projectes a les Convocatòries de la Universitat en l´àmbit de la cooperació al desenvolupament: V Convocatòria Projectes 0´7, Convocatòria Càtedra UNESCO d´EpD i sensibilització.
• III Setmana de Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Universitat de València, del 29 novembre al 1 desembre.
• V Setmana pel Comerç Just a la Universitat de València: conferència sobre iniciatives de comerç just a Xina; repertori documental elaborat per InfoSud sobre comerç just; i promoció de productes de La Tenda. La Fundació General de la Universitat de València és membre del grup de Comerç Just del Campus Sostenible de la Universitat de València.
• Diàleg per a l’Enfortiment de la Cooperació Valenciana: publicació de l’Informe sobre la cooperació valenciana ´24€ bajo cero´, de Juanjo Iborra, i creació del portal web.
• XXII Jornades de Debat ´Immigració, Diversitat i Democràcia´.
• PACI: participació en l´elaboració del Pla Anual de Cooperació Internacional (PACI). L´Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) de la Universitat de València ha estat 1.093.327,15 euros.
• Presència en congressos i fòrums CUD: ´Diálogos sobre el papel de la universidad ante los objetivos de desarrollo sostenible´, 10 de març, Madrid, AECID-OCUD; i ´Universitat de Tardor de Cooperació Universitària al Desenvolupament´, 9-11 novembre, València, Col·legi Rector Peset.
Àrea de projectes tècnics de cooperació
IV CONVOCATÒRIA DE PROJECTES DE COOPERACIÓ 0,7 DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

- Projectes desenvolupats en l´àmbit educatiu (Codi CAD 110)

• Aportació de materials específics per al Centre d´Educació i Integració de Castro al Sàhara occidental. Contrapart: Centro de Educación e Integración de Castro (Wilaya Smara) i Associació d´ajuda als pobles (Quart de Poblet). Responsable: Núria Romero Cuenca (PAS). Finançament: 2.000 euros. Grau d’execució: 100%.
• L´Escola de Baasneere (1a fase). Burkina Faso. Contrapart: A3B Association Buud-Bumbu de bao/Baasneere pour le developpement et l’amitie entre les peuple. Responsable: Carmel Ferragud Domingo (PDI). Finançament: 2.000 euros. Grau d’execució: 100%.
• Equipament de l´aula del Ministeri de Cultura de la RASD i reciclatge professional als campaments. Contrapart: S.N. Frente Polisario. Ministeri de Cultura de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Responsable: Javier Boix Ferrero (PDI). Finançament: 17.000 euros. Grau d’execució: 50%.
• Formació docent per a l´ensenyament a estudiants de bàsica primària amb capacitats i talents excepcionals en matemàtiques (CTEM) pertanyents a poblacions marginals. Colòmbia. Contrapart: Universidad de Quindío (UNIQUINDIO). Responsable: Ángel Gutiérrez Rodríguez (PDI). Finançament: 17.000 euros. Grau d’execució: 71%.
• Suport en favor dels estudiants de l´Orfenat Sidi Bernoussi/soutien au profit des lycée. Marroc. Contrapart: Association de Bienfaisance Sidi Bernoussi. Responsable: Houda Berrada Ramdani (PDI). Finançament: 2.000 euros. Grau d’execució: 100%.
• Tallers contes del món. Mali. Contrapart: Fundación voces para la conciencia y el desarrollo/DHA. Responsable: María Alcantud Díaz (PDI). Finançament: 6.000 euros. Grau d’execució: 100%.
• WATAN - Fase IV. Guatemala. Contrapart: Asociación de Educadores Noroccidentales - AEN. Responsable: José Beltrán Llavador (PDI). Finançament: 17.000 euros. Grau d’execució: 90%.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar