Estàs a: > > El Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Dr. Uriel. Mil dies de guerra’ de Sento Llobell

El Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Dr. Uriel. Mil dies de guerra’ de Sento Llobell

Cartell de la mostra de Sento Llobell.

Cartell de la mostra de Sento Llobell.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València acull, fins el 7 de juliol, l’exposició ‘Dr. Uriel. Mil dies de guerra’, organitzada pel mateix Col·legi Rector Peset juntament amb l’Aula de Còmic, en la qual Sento Llobell recull les experiències del jove metge Pablo Uriel durant la Guerra Civil.

A l´acte inaugural, el passat 29 de maig, hi participaren el vicerector de Cultura i Esports de la Universitat de València, Antonio Ariño; l´artista Sento Llobell; Álvaro Pons, director de l’Aula de Còmic; i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Aquesta exposició és el resultat del canvi que va començar amb la publicació en 2013 d’‘Un médico novato’, obra amb què Llobell va guanyar el premi Fnac/Sinsentido i en què es narren les experiències del seu sogre Pablo Uriel durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta obra tindrà continuïtat amb ‘Atrapado en Belchite’ i ‘Vencedor y vencido’; el cicle es tanca amb l’edició de la novel·la gràfica ‘Dr. Uriel’, publicada per Astiberri en 2017.

En paraules de Sento Llobell i Elena Uriel, “amb aquesta exposició volem contar dues històries, la història d’un llibre que es comença a escriure, a mà, el juliol de 1936 i que, 80 anys més tard, després de passar per diversos formats, acaba esdevenint un còmic. I la història de Pablo Uriel, el protagonista d’aquest còmic, un jove metge que un bon dia ix de sa casa, a Saragossa, per atendre els seus pacients i es veu atrapat, durant mil dies, en l’infern de la Guerra Civil”.

Pablo Uriel va voler explicar als seus fills el que li havia passat tots aquells anys, i per això ho va escriure, però de segur que no podia imaginar que el seu manuscrit es convertiria en llibre i, després, en una novel·la gràfica que rebria diversos premis i que seria llegida per molta gent.

Els testimoniatges minúsculs, com el seu, no solen figurar en els grans llibres d’Història i acaben oblidant-se i desapareixent. Però les paraules de Pablo Uriel i els dibuixos de Sento Llobell, tot junt, estan aconseguint que aquesta “xicoteta gran història” serà difícil d’oblidar.

Sento Llobell forma part de l’anomenada ‘Nova Escola Valenciana’ dels anys 80. En 1981 abandona la docència a la Facultat de Belles Arts, on s’havia llicenciat, per a dibuixar còmics. Des del 1981, Llobell té editats 12 àlbums de còmics, ha il·lustrat sis llibres i ha dissenyat 25 cartells. Les seues il·lustracions i còmics s’han publicat en diferents mitjans, com ‘TBO’, ‘Pequeño País’, ‘Cairo’. Ha dissenyat falles avantguardistes a la plaça de l’Ajuntament de València (1986 i 1987) i a Na Jordana, també en dues ocasions. Destaca el seu treball en la il·lustració publicitària. També és seu el disseny del Parc Gulliver al Jardí del Túria.

Més informació

Data d'actualització: 3 de Juliol de 2019

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar